Страх от непознатото..

На БФБ властва вяла търговия и очевидно това ще ни очаква през поредното горещо лято. Липсата на явна причина, често пъти кара експертите да посочват именно  отпускарският сезон за виновник на скучните недоходоносни времена, които сякаш не са напускали пазара ни в последните години. Подобен общ отговор не е без основание и може би поради това той е любим рефрен на повечето финансисти. Съответно той е лишен от риск за грешка поради обширният си характер, и няма опасност да нарушим е без това загубилият блясък имидж на брокери, консултанти и др.  Ситуацията е сложна казват, и опасностите дебнат отвсякъде. Следва веднага дежурното изреждане на проблемите в САЩ, Европа, Япония, Северна Африка, долар, инфлация, дълг, и т.н.

Всички сме се вторачили в Гърция, като едва ли не от това което ще се случи там, ще определи начина ни на живот в следващите десет, двадесет, петдесет години. Естествено, че ще има отражение както върху нашата икономика, така и върху световната. Основният въпрос, е че това което ще се случи там не предстои, то вече е в миналото. Южната съседка е фалирала държава, и това е ясно на всички. В момента не се уточнява спасението и, което е вече невъзможно. А опаковката, с която фалита ще бъде представен на света…може би под формата на „разрешение на кризата“ и какви ли не още суперлативи.  Прави впечатление че отразяването на ситуацията от медии, анализатори, финансови институции набляга на страха от случващото се. Няма журналист, които да бъде слушан, ако няма какво да каже. Гилдията го знае, и съответно когато го прави тя го прави с „гръм и трясък“, защото няма нищо което да се продава така както страхът. Поради същата причина частните ни тв-медии се превърнаха като бюлетин на погребалните агенции. Денят, в който България няма да има бедствия, катастрофи, престъпления и жертви, ще е последният ден, в които те ще функционират. Темата с Гърция е животоспасяваща за четвъртата власт. И поради факта, че те не са експерти в областта на икономиката и финансите, те могат само да повтарят думите на горепосочените, вкарвайки необходимата им краска и негативизъм, така необходима за техният бизнес с продаването на новини.

От тази гледна точка, проблемите в САЩ, Европа, Япония и Северна Африка са отдавна калкулирани в плановете на инвестиционна общност. Това какво пише че се очаква или че най-вероятно ще се случи, няма да ги промени. Експерта няма нужда от журналист за прогнози и бъдещи решения. Публиката обаче има нужда от зрелища и винаги ги получава. Пазар…

За сметка на това пишещото братство, което търси да продаде поредното количество страх и алчност, не вижда по-далеч от носа си. А основната тема ще им изкара очите. Най-големите страхове, които все още не се изричат с пълен глас за да не станат реалност, са развиващите се пазари.

Ако направим едно много грубо сравнение между Великата Депресия и последната криза, ще видим че, една от основните разлики е именно в модерната в последните години абревиатура BRIC. Групата на развиващите се държави (Бразилия, Русия, Индия и Китай) акумулира световното търсене и поддържаше засегнатите пазари живи, предоставяше заеми, купуваше ДЦК. Основния виновник за всичко това беше Китай. Азиатският тигър, който след като успя да излъже пазарните сили, че не е просто комунистическа икономика, който се опитва да създаде квазипазар, на който властват силите на търсене,предлагане, планиране, е време да се опита да заблуди и цикличността. След дълги години на силен растеж, партията се опитва да приземи меко и контролирано икономиката. ЗА целта наблюдаваме повишенията на лихвата в страната и опитите да обуздае пазара на недвижимост.  Заемите за впечатляващите 2,7 трлн. долара, отпуснати през изминалите две години, доведоха до рекордно поскъпване на имотите в Китай, дори и след като властите определиха таван на цените, поставиха изисквания за по-високи първоначални вноски и ограничиха покупките на втори жилища. Нека не забравяме и, това че страната има застаряващо население, което ще се оказва допълнителен силен натиск на публичните финанси в бъдеще.

Света повече от всякога се нуждае от пазар със силни покупателни възможности, който да бъде локомотива издърпващ световната икономика. Предвид на известните до болка проблеми в САЩ, Германия и Япония(са малко или много извън играта), на фона на натрупаната досега инфлация, едно бъдещо евентуално боледуване на Китай ще утежни допълнително ситуацията. Според мен въпроса е кога азиатската държава ще има проблеми. Надеждите са да не са в близките 4-5 години. Време в което света ще успее да се възстанови и да натрупа сили за бъдеща турбуленция, която е нормална за пазара

Нека не се страхуваме от известното и от очакваните калкулирани сценарии, предлагам да сме нащрек от неизвестното.

www.borsite.net

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter