Sympathy For The Devil*

Размишления за една предизвестена или отложена смърт на биковете

Наскоро отново слушах за пореден път една от любимите ми групи „Ролинг Стоунс”. В една от песните им лирическия герой е самия дявол, който с адски чар се представя пред публиката и разказва за себе си. Несъзнателно докато се бях потопил в текста някак си направих асоциацията със самия пазар в момента и отношението ни към него.

Моля, позволете ми да се представя 

Аз съм човек богат и с вкус

Тук съм от доста време

Взел съм вярата и душата на мнозина

Мисля си, че след тези строфи надали някои би изпитвал съмнение към моето виждане възприемайки Дявола като самия Пазар. И без колебания можем да бъде сигурни, че той е взел вярата и душата на мнозина. Не напразно основните му оръжия са алчността да притежаваме повече и човешкия страх да не загубим постигнатото. Сигурен съм, че вече се объркахте за кого говоря, което  е и доказателство за правдивостта на моята теза.

Споделям тези мой мисли, не само от като меломан или анализатор, а по-скоро като плод от последните дебати относно края на пазарния цикъл.

Да очакваме ли мечи пазар?

И без да бягам от клишето, ще добавя че това е наистина е Въпроса?

Личното ми убеждение, е че отговора му не се знае от никого. Няма гениален гуру, който знае истината, като и няма таен клуб, който движи пазара. И ако приемем това за факт, можем спокойно да разсъждаваме върху това, което знаем и върху това, на което можем да влияем.

В задачата без отговор, която се състои от пазар, активи, риск, доходност и най-вече ние, няма на какво да въздействаме. Единственото, което можем да се опитаме да командваме  е нашето поведение. Тоест, нека се фокусираме върху това, което е най-вероятно да се случи и да конструираме нашите възможности и действия на базата на това.

  • Край на пазарния цикъл. Коментирайки това твърдение, единственото което можем да направим е да стъпим на историческите факти и стойности. Ако бичия тренд продължи и след май месец тази година, това ще е най-дългия бичи период в историята. Дау Джоунс направи ръст от 6469.95 до 26951.81 пункта. Всичко това докара оценките на активите до на моменти притеснителни нива и това води до втория ми булет.
  • Цените на активите наистина са скъпи в исторически план, но и те няма как да бъдат други в края на цикъла. Амазон струваше 160 долара за акция през 2009 г. и 2100 долара през лятото на 2018г. Разбира се за тези десет години са се променили приходите, разходите, печалбата и т.н на компанията, но чисто психологически за инвеститорите разликата в цената има най-голямо значение. Затова си има и основателна причина. Безпрецедентните политики на централните банки вкараха голяма ликвидност на пазара, която нямаше как да не се отрази на ценовите нива. Тези мерки повишиха дивидентната политика и обратното изкупуване. В кръга на шегата бих добавил, че може би точно тогава се е зародила идеята за борба срещу корпоративните обратни изкупувания на акции, в главата на кандидата за президент  Бърни Сандърс. Един от най-харесваните от инвеститорите сектори е технологичния, в който е компания като “Netflix”, чийто Р/Е е на ниво от 134,18, а “Amazon” е на 82.87. Картината при останалите компании не е по-различна. Например аналогичния индекс при Nasdaq е 32.11, а средната му стойност при последните 13 години е 17,08. Естествено, за това си има и тривиално обяснение, и то че тези стойности изразяват и надеждите и очакванията на акционерите за ръста на печалбата на компанията в идните години.

И не на последно място, ако приемем че сме в края на бичия цикъл и пазара ще навлезе в мечи такъв, надали някои очаква цените на активите да са по-ниски в момента, а не при едно низходящо движение. Според мен в края на цикъла инвеститорите приемат цените по-скоро емоционално, а не толкова на база фундамент. Те знаят, че времето не работи в посоката, която те искат.

  • Централните банки биха отбой. Нормализирането на политиките на количествени улеснения претърпя крах сблъсквайки се с опасенията за търговска война и бавен икономически растеж. Ако изоставим евфемизма, базуката на Хари Полсън отнова се появява на пазара, този път във формата на автоматична карабина. Да видим кога ще приключат амунициите и. Дотогава ще бъдем свидетели отново на вливане на ликвидност, само че най-вероятно не с мащабите от 2008г.
  • Търговски войни, които могат да завършат преди да бъдат започнати. Очевидна е страстта на президента Тръмп към сключването на сделки. Един от любимите му похвати като бизнесмен е да навлезе в преговорите агресивно със заплаха или с невъзможна оферта, чрез която той поставя висока база за преговори в негова полза, от която по време на разговорите отстъпва, но със малка стъпка. Наблюдавахме подобни действия във взаимоотношенията на САЩ с Китай, ЕС, Канада, Япония и Мексико. Целта е да бъдат предоговорени отношенията с тях в полза на Щатите. Инвеститорите са особено чувствителни към търговията между Китай и САЩ и има защо. В последните месеци дрънкането на оръжията се отрази освен на Китай, но и на ЕС, където данните за износа и представянето на автомобилния сектор в Европа са влошени. Евентуален успех при търговските преговори ще успокои пазара и макар, че считам че това вече е отразено в цените на активите, то със сигурност в бъдещ период ще окуражи поведението на инвеститорите.
  • Анализаторите! Убеден съм, че ще бъдем свидетели на хор от портфолио мениджъри, анализатори, брокери, банки, фондове, гурута и т.н., които ще залеят информационните канали с оптимистични прогнози, използвайки най-различни причини, с които да ни убеждават че трябва да сме агресивни и да не изпускаме благоприятния момент за инвестиране. Те имат пазарни цели за постигане и се опитват да си направят живота по-лесен. Не трябва да забравяме, че по един или друг начин, ние всичките сме техни клиенти. Най-малкото чрез пенсионните ни фондове или застраховките, които притежаваме. Проблема, че целият този процес на облъчване всъщност е печеливш. И сме били свидетели на това много пъти.

Нека обобщя какво считам, че е най-вероятното развитие на капиталовите пазари през следващата година.

Знаем, че сме в края на бичи цикъл, но не знаем кога ще настъпи той. Поради тази причина не трябва да сме агресивни, а по-скоро балансирани, защо не и предпазливи.

 Едно от най-важните правила е, че инвеститора не печели при продажба на по-висока цена на актива си, а при неговата евтина покупка.Това означава че влизането на позиция, трябва да има правилният тайминг и съответно на добра цена. Трябва да се отсява правилната информация за дадена компания от плявата и най-важното да разбираме, че Пазарът не е саморегулиращо животно, а по-скоро ирационално огледало на нашата алчност и страх. Това дава и възможност.

 През последните месеци компанията “Facebook” беше подложена на неочакван натиск и обществен интерес. Акциите на компанията веднага реагираха като от малко над 200 долара се сринаха до под 124 щатски долара. И това продължи до малко след последния отчет, който показа че неприятностите не са се отразили на финансовите резултати на компанията. Тя демонстрира ръст на приходите, на печалбата, както и на абонатите. Трябва да призная, че през това време социалната мрежа предприе мерки, с които да ограничи и отстрани причините за обвиненията.

Кризата създава възможност!

Несъмнено диверсификацията, без която риска е прекалено голям. За всеки тип актив настъпва време на катастрофално представяне и единствената ни застраховка да не държим всичките си яйца в едната кошница. Простете за клишето, но няма как да бъде описана ситуацията по-добре.

И най-вече да обуздаем емоциите си. Все пак  Пазара се храни от тях.

Бих искал да завърша с още един куплет от “Sympathy for the devil”:

Надявам се вече се сетихте за моето име, о да,
Но това което ви озадачава
Е естеството на моята игра
И както всяко ченге е престъпник
И всички грешници светци
Както главите са опашки
Наричай ме просто Луцифер
Нуждая се от малко
Въздържаност
И така ако се видим
Покажи малко учтивост
Малко разбиране и вкус
Използвай цялата си добре научена благовъзпитаност
Или ще погубя душата ти, о да,
Приятно ми е да се запознаем

Павел Бандилов

*Песен на „Ролинг Стоунс“

2 Коментари

  1. Много силна статия, но малко хора могат я да разберат, а още по-малко ще успеят да отиграят настъпващата криза…

    • Благодаря! В интерес на истината, най-трудно е да се хване връх и дъно. Поради тази причини аз харесвам периодичното влизане или излизане от позиция.

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*