Важното е да сме живи и здрави!

„Денят“ с Веселин Дремджиев

„Да сме живи и здрави! Майната им на парите“

Не знам дали си спомняте, но това беше реплика на един корифей на банковото дело, който беше управител на БНБ. Ако си спомняте фразата или пък злополучния и автор, то тогава знаете как ни се случи КТБ и как беше решен проблема с нея. Банка, зачената в съдружие с политическата класа, проблеми проспани от същите, атакувана от „кафявите медии“ и разследване на виновниците, при което Темида беше затворила само едното си око.

Потърпевшите от фалита чакаха Фонда за гарантиране на влоговете да им изплати депозираните средства. Именно Съдът на Европейския съюз  в Люксембург постави, че е трябвало да бъдат изплатени до няколко дни, след като на 20 юни 2014-а банката е затворена и поставена под специален надзор от БНБ, а не цял месец, след като на 6 ноември 2014-а УС на БНБ реши да ѝ отнеме лиценза. Единственото адекватно решение в случая беше взето от институциите на ЕС, а не от родните такива.

Също така реална оценка на българския банков сектор беше извършена от ЕЦБ, която откри капиталов недостиг при ПИБ и Инвестбанк. Посочените банки са минавали най-различни проверки от родните институции и проблеми не бяха констатирани.

Доверието е едно от най-важните условия за да функционира една банка, същото се отнася и за паричната единица, без значение дали е местна или чужда.

Можем ли да сме спокойни, че борда е вързан към еврото и в същия момент да сме убедени, че с еврото има проблем и то няма бъдеще?!

Важното е да сме живи и здрави!

Вижте повече на:

 Follow me on Twitter by clicking here.

2 Коментари

  1. „Също така реална оценка на българския банков сектор беше извършена от ЕЦБ, която откри капиталов недостиг при ПИБ и Инвестбанк. Посочените банки са минавали най-различни проверки от родните институции и проблеми не бяха констатирани.“

    Не е така!!! При стрес-тестовете през 2016 г. двете посочени банки имаха проблеми, но не ги отстраниха. При ПИБ липсата бе 262 млн.лв., а при по-строгите стрест-тестове през 2019 г. ЕЦБ посочи 263 млн.евро. При Инвестбанк положението бе почти същото. Не случайно ЕЦБ изрично настояваше да провери точно тези двете банки с бг-мажоритари, понеже вече се знаеше за проблемите им. Проблема при двете банки не е, че не са констатирани проблемите!!! Проблема на БНБ е, че след като констатира проблемите не може нищо да направи за да се отстранят. Нямат топки в БНБ понеже са зависими!!! Казвайте нещата с истинските им имена 😉

    И да се пострижеш, че си заприличал на петият бийтълс 😉
    Поздрави и успех

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван

Sign in with Twitter

*