Реформите, без които не можем

През първото тримесечие на 2011 г. брутният вътрешен продукт на България е нараснал само с 0,5%, по-малко от средната стойност за 2010 г. Това се дължи на изключително слабото потребление от домакинствата и публичните компании, въпреки че износът поддържа добър възходящ ръст от 4.6% на тримесечие. Това се посочва в анализ на одиторската компания Ernst&Young, съдържащ лятна прогноза за развитието на държавите от Еврозоната.

За 2011 г. анализаторите прогнозират растеж на БВП за България от 3,2%. През следващите две години очакванията са той да достигне 4,8% (за 2012 г. ) и 5,6% ( за 2013 г. ), основавайки се на големия догонващ потенциал на българската икономика и нейните силни резултати от периода преди кризата.Ниска инфлация и ускоряване на темпа на растеж на БВП до 3,3% на годишна база през 2012 г. са част от очакванията за България, посочени в последния тримесечен анализ за икономиката на страните от Централна и Източна Европа, подготвен от анализаторския екип на УниКредит.

Заради трудностите в процеса на възстановяване в България и влошените перспективи пред световната икономика икономическият екип на УниКредит очаква икономическият растеж да загуби част от скоростта си през следващите месеци. Въпреки това прогнозите за 2012 г. са за ускоряване на темпа на растеж на реалния БВП до 3,3%, от 2,8% през 2011 г. Това в комбинация с по-ниската инфлация ще улесни възстановяването на сектора на домакинствата.

Тези дни излязоха прогнозите за развитието на българската икономика на екипите на Уникредит и Ърнст е Янг. Очевидно е, че очакванията са положителни. Благодарение на световния финансов и икономически колапс, двадесет години лутане и преди това почти половин век безплодни и глупави експерименти, започна бавната трансформация и чистенето на неефективни дейности и откровени заблуди. Поради двете си локални кризи (в началото на прехода и Виденовата зима), България може би е на път да изгради икономиката си на базата на ниски данъци, ниски задължения и финансова стабилност, и най-вече намалено държавно участие. В контекста на събитията в Гърция, последното е изключително важно. Нещо неприсъщо за Балканите…От една страна имаме губеща съседка с почти държавна икономика, а от друга примерите на Естония или Полша с нейната шокова приватизация в началото на прехода.

България има все още много задачи пред себе си за да модернизира икономиката си. Все още имаме нереформирани области като здравеопазване, правосъдие и сигурност. Пенсионната реформа бе отложена. Съществуват съмнение за картелиране в сферата на банковите услуги, подобно на това в телекомуникациите до преди няколко години. Подобни явления се наблюдават и при търговията със селскостопански стоки и горива. Това са едни от основните въпроси за решаване пред управляващите. Как да създадат равноправни условия за търговия, които ще изострят конкуренцията и ще подобрят ефективността на цели отрасли. Надеждата че, в първите години на демокрацията ще бъдат поправени сгрешените основи на икономиката ни се изпари отдавна. От друга страна двадесет години по-късно, вече самият пазар изисква тези промени. Конкуренцията между самите държави за привличане на ПЧИ е огромна и никой няма да ни чака. Особено пък, за да може шепа хора да правят пари по един изключително нагъл и безрисков начин, ползвайки по един или друг начин държавна или квази такава протекция. Не можем да отчетем и факта, че България се представя сравнително добре в кризата, и това се вижда при сравняване на макропоказателите със сходни нам държави.

Нещо подобно в друг мащаб разбира се, наблюдаваме на БФБ. Дружествата показват добри резултати, като не липсват и актове на недобросъвестност от страна на определени мажоритари или инвеститори. Но дори и това показва, че сме пазар и като такъв и на него са му присъщи и лоши практики. Това, което липса на борсовият ни оператор, липсва и в самата държава. Доверие! Понякога, за него се използват и думите пари или свежи средства. Всъщност говорим за едно и също, и то липсва. А защо причини много…

Не трябва да забравяме, че при предишното правителство всичко, което излизаше за България в западната преса беше в контекста на ширещата се корупция, отвличания, убийства, спрени фондове, нагласени конкурси, Батко и Братко, Гергов и Панаира, и АЕЦ в която никой не иска да инвестира. Имаме застаряващо население с отложена пенсионна реформа. На всичкото и отгоре сме и съседи на Гърция. А и все още е жив спомена за най-верният сателит на Русия, които веднага предизвика асоциации с корупция и неефективност.

Всичко това трябва да бъде променено и да бъде продадена нова визия на България. Изграждането на имидж е дълъг и постоянен процес. Нека стане ясно на всички, че на Балканите има държава, която има ниски данъци, ниско дългово бреме и не е клиент на МВФ. Има място, където има воля за приватизация и за намаляване на чиновническият апарат.

Надявам се, че ще дойде ден когато ще променим и стандартите си и отношението си към уродливите форми на бизнес практикувани у нас, които оставят в публиката горчилката на ДДС-икономиката и лошият чалга вкус. Избора е лесен и предрешен. Поне така мисля аз. Или предпочитате да сте акционер и съдружник в Мостстрой!?

www.borsite.net

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter