Пазарите продължават да бележат нови върхове под влияние на данъчната реформа в САЩ и очакваните промени в политиката на централните банки.

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 5.10.17, TV+ и TV1

Щатските фондови пазари записаха поредната силна сесия, подпомогнати от икономическите данни и очакваната данъчна реформа в САЩ. През седмицата и трите американски индекса покориха нови върхове, като оптимиза се разпространи и сред европейските пазари.

За съжаление референдума в Каталуния оказа своя ефект, като испанския фондов пазар беше на червено, а еврото се оказа под натиск.

Частният сектор в САЩ добавя 135 хил. работни места през септември, показва редовният месечен доклад на компанията ADP. Стойностите до голяма степен оправдават очакванията на икономистите за около 140 хил. нови позиции.

Продажбите на дребно в еврозоната се свиват с 0,5% на месечна база през августу, което натисна надолу акции на търговците на дребно. Притесненията са свързани с това, че наблюдаваме този спад втори пореден месец.

Продължават смесените сигнали от английската икономика. Строителният сектор във Великобритания се свива през септември за пръв път от над една година, като Brexit натежава на инвестициите в строителството на бизнес имоти.  От друга страна, секторът на услугите във Великобритания се разширява с по-бърз от очакваното темп през септември. Данните внасят известно успокоение за икономиката в Обединеното кралство и подкрепят аргумента за повишаване на лихвите от страна на Английската централна банка (АЦБ). И трите PMI индекса за услугите, промишлеността и строителството  показват, че икономиката е напът да запише поредна слаба експанзия в рамките на 0,3% през третото тримесечие.

Какво мисли Уорън Бъфет за данъчната реформа и капиталовите пазари, кой ще бъде новият предстедател на ФЕД и какво се случва в България?