Данъчната реформа в САЩ, оценката на централните банкери и ревизирания ръст на БВП в САЩ движеха пазарите през изминалата седмица

Седмичен обзор на Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В. Дремджиев“, 28.9.17, TV+ и TV1

През изминалата седмица дочакахме прословутата данъчна реформа в САЩ. Според индексите на Уол Стрийт и цената на долара, тя беше приета добре от инвеститорите. Основното в плана е, че корпоративният данък ще бъде намален на 20% от сегашните 35%. Данъчната ставка за връщане на печалба в страната ще се понижи до 25%, което е от особена важност за технологичните компании като Apple, които държат големи суми пари извън границите на САЩ. Връщането на технологичния капитал вследствие на радикална данъчна реформа беше едно от най-големите обещания на Тръмп по време на предизборната му кампания.
За гражданите най-високата ставка за данъците върху доходите ще спадне до 35%. Друга движеща сила се оказа председателят на Федералния резерв Джанет Йелън, която потвърди във вторник, че централната банка ще продължи политиката си на вдигане на лихвите.

Икономиката на САЩ се е разраснала по-бързо през второто тримесечие в сравнение с първоначалните оценки, отбелязвайки най-бързия си темп от над 2 години. Инерцията обаче вероятно се е забавила през третото тримесечие, след като ураганите Харви и Ирма временно удариха активността.Брутният вътрешен продукт се е увеличил с годишен темп от 3,1% през периода април-юни, заяви министерството на търговията в третата си оценка. Възходящата корекция спрямо темпа на растеж 3,0%, обявен миналия месец, отразява увеличение на инвестиции в запаси от стоки. Растежът през миналото тримесечие е бил най-бързият от първото тримесечие на 2015 г. и се ускорява рязко спрямо темпа от 1,2% за периода януари-март. Икономистите очакваха ръстът на БВП за второто тримесечие да остане без корекция на ниво от 3,0%.

От другата страна на океана икономиката на Великобритания нараства с най-бавния си годишен темп от 2013 г. през трите месеца до края на юни, съобщава ВВС, като цитира последните ревизирани данни.Брутният вътрешен продукт (БВП) отчита ръст от 1,5% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, съобщава Националната статистическа служба. Предишната оценка бе за ръст от 1,7%.

Пазарите също така са насочили вниманието си  към ситуацията в Каталуния.

В България странните политически назначения продължават и страната сякаш не се влияе от международните събития, а живее в свой собствен микроклимат.

Вижте повече на: