Инвеститорите са съсредоточени върху отчетите и данъчната реформа в САЩ, Каталунския референдум имаше локално отражение върху пазарите.

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 27.10.17, TV+ и TV1

Събитията в Каталуния оказа влияние върху цените на испанските активи, като индекса на борсата потъна с над 3%. Доходността по испанксите облигации нарастна, а еврото спадна спрямо долара. Над 1300 испански фирми са сменили адресната си регистрация извън размирната област, подготвайки се за най-лошия сценарии. Естествено акциите на иберийските кредитори бяха основните пострадали, заради притесненията евентуални насрещни ветрове при кредитополучателите и такъв спад при обезпеченията.

Всичко това се случва на фона на добри данни от испанската икономика, като ръст на бизнес настроенията в страната и спад на безработицата за последното тримесечие с над 3%.

Останалите европейски пазари не демонстриха корелация с индекса IBEX.

В САЩ данъчната реформа мина одобрение през Камарата на представителите, като за успешното му одобрение в Сената при тази конфигурация няма да има нужда от гласовете на демократите. Разбира се имаше разнобой и при членовете на Републиканската партия. Редица от членовете приеха предложените промени за прекалено „леки“, а други от тях бяха на противоположното мнение притеснени за дефицита.

През седмицатата излязоха добри данни за потреблението, за бизнес инвестициите, като първоначалната оценка за ръста на БВП през третото тримесечие е 3,0%.

Продължава добрия сезон на отчетите, като цените на акциите на IT Amazon, Google, Microsoft, Twitter реагираха на силните данни от компаниите.

Европейската централна банка (ЕЦБ) удължава срока на програмата за стимули, но свива наполовина месечния обем изкупувани активи, съобщи регулаторът след редовното си заседание.До края на 2017 г. планът за количествени улеснения продължава с месечен темп от 60 млрд. евро, а от януари тази сума ще бъде 30 млрд. евро.ЕЦБ удължава срока на действие на плана за стимули до септември 2018 г., но може да го удължи и още, ако е необходимо.

В България в началото на ноември стартира търговията с ДЦК на БФБ, а преди няколко дни борсово търгуваният ни фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF получи регистрация и от германския регулатор BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) за публично предлагане на дяловете на фонда в Германия. Това е една от необходимите стъпки по пътя към регистрацията на инструмента за търговия на Frankfurt Stock Exchange. Припомням, че в началото на годината Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF  получи регистрация от британския финансов регулатор Financial Conduct Authority (FCA) за предлагане на пазара във Великобритания. Продължава процедурата за листването на ETF-а на Лондонската борса.

Фармацевтичната компания Софарма е сключила споразумение за изключителна доставка с Achieve Life Sciences за производството на активната фармацевтична съставка цитизин и готови таблетки, съобщи американското фармацевтично дружество на сайта си. Съгласно споразумението Софарма ще произвежда цитизин в съответствие с изискванията на Европейската комисия за „Добра производствена практика“, който ще бъде използван от Achieve. Освен това американската компания ще има пълен достъп до веригата на доставки на съставката, а Софарма ще произвежда достатъчно цитизин, за да отговори на търсенето му в покриваните от Achieve територии. Съгласно споразумението българската компания ще задоволява нуждите на Achieve за следващите до 20 години, се казва в прессъобщението.

За съжаление през изминалата седмица БФБ продължава да е във фазата на корекция, но вече се наблюдават сигнали на оживление по определени позиции, които намекват заа бъдещо позитивно развитие за родния индекс.