Силно начало на годината за капиталовите пазари, които са подкрепени от добри макроданни

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 12.1.18, TV+ и TV1

През изминалата седмица ралитата по капиталовите пазари продължиха, като не липсваха и рекорди отново при Dow Jones, S&P 500, а  Hang Seng направи 14 положителни борсови сесии една след друга. Това добро представяне беше подлатено от добри макроданни от глобалната икономика или корпоративни отчети.

Ръста на БВП в Германия на годишна база е 2,2%, като износа нараства с 6,4%, а частните инвестиции с 3,5%. Излишъка, който формира немската икономика за поредна година е 38,4 млрд., което се равнява на 1,2% от стойността на БВП. Очакванията за представянето на икономиката на Германия през 2018 г. са повече от отлични, и най-вероятно износната държава, ще се възползва най-добре от глобалното възстановяване.

В САЩ започна сезона на отчетите, като през изминалата седмица такива бяха представени от Wells Fargo и  JP Morgan, който изненадоха приятно инвеститорите. Джейми Деймиън, ръководителя на JP Morgan коментира изключително ласкаво данъчната реформа на президента Тръмп, която според него ще постави американската икономика в доста добра позиция.

Вижте повече на: