Първите резултати от данъчната реформа на Тръмп са инвестиционните намерения на Епъл

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 18.1.18, TV+ и TV1

Технологичният гигант Apple съобщи, че ще върне международна печалба за стотици милиарди долари обратно в САЩ, ще плати около 38 млрд. долара данъци върху сумата и ще инвестира десетки милиарди долари в местни работни места, производствени центрове и центрове за данни през следващите години, съобщава Bloomberg.

Производителят на iPhone планира капиталови разходи за 30 млрд. долара в САЩ през следващите пет години и 20 хил. нови работни места за съществуващи обекти и за планиран нов кампус, заяви базираната в Купертино, Калифорния, компания в сряда. Акциите на Apple поскъпнаха с 1,7 на сто до рекордната стойност от 179,10 долара Ню Йорк.

Приемайки най-мащабната данъчна реформа в САЩ от 1986 г. насам, Конгресът премахна предишната система за данъчно облагане на международната печалба – необичайна договорка, която позволяваше на компаниите да отлагат плащането на данъци върху печалбата от чужбина, докато не я върнат в САЩ. Това постановление обаче доведе до натрупването на сума, оценявана на 3,1 трлн. долара, в чужбина.

Преминавайки към новата система, чиято цел е да се фокусира върху местната икономическа активност, законодателите наложиха и двуетапна такса върху натрупаната международна печалба: кешът ще бъде облаган с 15,5%, а по-малко ликвидните активи – с 8%. Компаниите може да плащат задълженията в рамките на осем години.

Apple има най-високите парични резерви извън страната в сравнение с която и да е друга американска компания. Според финансовия отчет за последното фискално тримесечие към края на септември сумата възлиза на 252 млрд. долара.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че се е обадил на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, за да му благодари за планираната инвестиция за милиарди долари в САЩ.

Вижте повече на:

https://www.youtube.com/watch?v=pL0EqPK77Nw

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter