Пазарите в САЩ и Европа през 2017 г. , и какво можем да очакваме през 2018 г. България – остров на стабилност или корупция.

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 5.1.18, TV+ и TV1

Началото на на капиталовите годината започва по начина, по който тя завърши. Какво можем да очакваме през 2018 г?

През 2018г, очаквам инвеститорите да приемат фактите и събитията по начин, която да съответства на цикъла, в който се намираме. Навлизаме във фазата на еуфорията, а поговорката гласи че последната миля е най-сладка.

Много е важно да отбележим, че 2017 г. беше годината на успокоението за пазарите в глобален план.  Тя започна за инвеститорите със притеснения свързани с новата администрация на Тръмп, завръщането на протекционизма и с нарастващо глобално напрежение.  Имаше силен евроскептицизъм в навечерието на избори във Франция, въпроси относно това дали една неясна коалиция в Германия ще се отрази на местната икономика, провокации от страна на Северна Корея, а на всичкото отгоре и задаващ се Брексит. На фона на това пазарните участници трябваше да предугаждат действията на централните банки, чийто политики в последното десетилетия движеха пазарите.

2018  изглежда далеч по-окуражаваща. Първата година на президента Тръмп се оказа далеч не толкова плашеща, плавното преминаване на кормилото във Фед в ръцете на Джером Пауъл успокоява пазарите, а  и данъчната реформа си пробива своя път към осъществяването и.  Европа успя за пореден път да оцелее в политическите си бури, като силния икономически подем вероятно ще продължи и през следващата година. Успокояването е налице в глобален план. Още повече, че бяхме свидетели и на доста рекорди от поредните покорени върхове от основните пазарни индекси, като се появи и „добрия пример“ за наблюдаващите отстрани пазара – биткойна. Необходимата легенда или спусък за стартирането на последната миля от цикъла, а именно еуфорията.

И все пак след толкова безпрецедентни мерки за вливане на ликвидност, остава въпроса къде е инфлация?

Тя намери своето количествено измерение нехв потребителската кошница, ав цените на финансово търгуемите активи. Обратните изкупувания, дивидентната политика на компаниите и финансовия инженеринг са плод именно на тази политика на централните банкери. И не само това, със своите действия те дирижират икономическия цикъл в момента.

Вижте повече на: