„Черния“ петък е по-черен отвъд океана

Павел Бандилов – седмичен обзор в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 24.11.17, TV+ и TV1

Независимо от очакванията  към Макрон за  пазарни реформи, той няма как да отговори на тях. Франция винаги е имала едно по-социално виждане за икономиката си и има  силни синдикални движения. Неслучайно е, че продължаващите призиви за въвеждане на данъка „Тобин“, чиято цел е да обложи финансовите транзакции, идва точно от тази европейска държава.  В САЩ например е този вид налог е „мисия невъзможна“. Освен всичко щатския капиталов пазар е много по-развит и очевидно въвеждането му ще попари  желанията за развита европейска борса.

Германия може да преживява политическа криза, но не и икономическа. Излезнаха данни за БВП на Германия, което за тримесечието е 0,8%, а от началото на годината анализаторите са повишили очакванията си за ръста на Германия цели осем пъти – от 1,5% до 2,2%.

Излезнаха силни данни от PMI индексите в Европа. Компаниите от Еврозоната не са наемали служители с такова темпо от 17 години.

Проблемите на Великобритания продължават. Ръста на БВП за тримесечието е 0,4% и е под очакванията. През март тази година анализаторите прогнозираха ръст на британската икономика от над 2%, то последните данни индикират за годишен растеж от 1,5%.

Няма как да не ни направи впечатление разликата в очакванията за ръста на БВП от двете страни на Ламанша и текущите данни.

Седмицата премина под ефекта на „Черния петък“ и стенограмите от заседанията на ЕЦБ и Фед.

Общото между информацията, която получаваме от тях, е че членовете и на двете банки са притеснени от комуникацията и начина, по който инвеститорите четат посланията им.

Докато Фед са единодушни в анализа си на данните за трудовия пазар и производителността, то те имат несъгласие относно действията си спрямо инфлацията. Въпреки всичко, очакванията са през следващата година да видим три повишения на лихвите в САЩ.

В Европа банкерите са притеснени от това дали пазарните участници разбират правилно посланията на банката и има лек разнобой относно темпа на програмата за обратно изкупуване и евентуално повишение на лихвите.

Дали сме свидетели на „Амазонация“ по време на „Черния петък“?!

Имайки предвит последните придобивки на Джеф Безос, по скоро сме свидетели на това, че той иска всичко, без значение дали е офлайн или онлайн. Джак Ма върви по стъпките му.

Спокойна търговия на БФБ, на фона на политици упражняващи се върху темата за приватизацията.

Черния петък е определено по-черен отвъд океана в сравнение с България.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*