За рекордното колебание на курса на биткойн – спекулативен балон, или валутна революция, която следва тенденцията към дерегулация и цифровизация на икономиката и обществото

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 29.11.17, TV+ и TV1

На този етап блокчейн валутите изпълняват две основни функции. Използват се като средство за разплащане и съдейки по бурното развитие на цената и интереса към нея, очевидно и като търгуем актив.  При появата на този тип „инструмент“ мненията изказвани от анализаторите бяха силно поляризирани – от „разпни го“ та до „осанна“. Това, което ми прави впечатление е появата на доста балансирани послания от редица уважавани фигури като Уилям Дъдли, председател на Фед за Ню Йорк. Той допуска един ден САЩ да имат разработена своя блокчейн валута. Не трябва да забравяме и ниската капитализация на тези вложения, който допълнително допринасят за високата волатилност. Личното ми мнение, че скоро след като видим търговията на деривати върху биткойна, ще видим едно доста по-спокойно движение на цената му и най-вероятно по-ниски стойностти….може би.

Най-любопитния момент е политическата реакция към платежно средство, неконтролируемо от никого, а тя тепърва предстои.

През изминалата седмица освен рекордите на капиталовите пазари, наблюдавахме и серия от добри новини. Ръст на БВП във САЩ до 3,3% за третото тримесечие, който основно се дължи на повишените инвестиции в бизнес оборудване, който нарастват с 10.4% и корпоративните печалби с ръст от над 5 %. Според данни на Conference Board, бизнес доверието укрепва, а данъчната реформа напредва по своя бюрократичен път за осъществяване. Всичко това доведе до рекорди на фондовата борса, като S&P премина границата от 2600 пункта, а Dow Jones 24000.

ЕК представи своето периодично изследване върху бизнес доверието, както в България така и в Еврозоната. Регистрира се силен ръст на нива за България невиждани от септември 2008, а за Еврозоната от 2000 г.

Добри новини във Франция, където ръстът на БВП за тримесечието е 0,5%, а на годишна база нарастването е от 2,2%, при очакван резултат от анализаторите 1,5%.

https://www.youtube.com/watch?v=pCBYtrY7itY

 

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod