Aмазон е звездата на смърта, за всеки бизнес, който попадне в обхвата и. Летаргия на БФБ!

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 16.11.17, TV+ и TV1

Амазон се превърна в „звездата на смъртта“ за доста индустрии, като апетитите и не стихват. Наскоро слухове свързаха компанията с навлизане в търговията с лекарства, като бъде придобита холандска аптечна верига. Последния отчет изненада приятно анализаторите с това, че демонстрира малка печалба за тримесечието при инвестиционна програма от над 2 млрд. щатски долара.

Еърбъс осъществи сделка  за над 50 млр. щатски долара, сключвайки договор за продажба на самолети с инвестиционен фонд Indigo Partnerts. Тя пък от своя страна, смята да модернизира самолетния парк на нискотарифни превозвачи от Денвър до Будапеща. В портфолиото на купувача има няколко такива компании.

Бума на нискотарифните превозвачи е част от промяната в глобалната икономика и най-вече от информирания избор на купувача в следствие на интерент бума. Споделени пътувания, споделени хотели, безброй дискаунти в онлайн магазините, социални мрежи и интернет телевизията и т.н. са отговор на желанието на клиента за „ниски транзакционни разходи“. Това е тренд, който тепърва ще се засилва.

Ръст при продажбите на автомобили през октомври в Европа от 5,9%, като основните печеливши са френските компании. Данните пък показват и лек ръст на безработицата във Франция до 9,7%. Трудовите реформи на Макрон тепърва ще се сблъскат със синдикатите, така че тепърва ще очакваме промяна на трудовия пазар.

В България летаргията на БФБ продължава, като Софикс е под 670 пункта. Осве слуховоте за излизане на голям инвеститор от една от компаниите член на индекса, лошите сигнали от политическата сцена подкопават доверието на инвеститорите.