Фед очаквано повиши лихвите, а ЕЦБ ще приключи количествените улеснения

Ердоган повежда лична битка с рейтинговата агенция Мудис, недоволен от негативната оценка на Турция. България иска в Еврозоната

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 14.6.18, TV+ и TV1

Агресивната вербална намеса в политиката на ЦБ на Турция от страна на Ердоган доведе до намаляване на кредитния рейтинг на страната от Мудис. Отговорът беше гневен изблик от страна на президента, който обяви че след избора си ще проведе „операция“ срещу агенцията. Фич затвори вече офиса си в страната в началото на годината. Всички тези действия със сигурност няма да помогнат за инвеститорското доверие в страната, падащата лира освен че се отразява на спестяванията, застрашават финансовата ситуация на икономическите агенти, които са изтеглили кредити във валута.

Събитието на седмицата не беше случващото се край Босфора, а проведените заседания на централните банки във САЩ и Европа.

Федералният резерв вдигна основната лихва до диапазона 1,75% – 2% и даде сигнал за общо четири увеличения през 2018 г.. Решението за повишаване на лихвите беше взето единодушно след двудневна среща във Вашингтон.

Преди това от централната банка прогнозираха общо три вдигания на лихвата.

Очаква се безработицата да достигне 3,6 на сто в края на годината, което още бъде най-ниското равнище от 1969 г., спрямо прогнозираните по-рано 3,8%.

За БВП централната банка прогнозира растеж от 2,8% тази година и забавяне на темпа до 2,4 на сто през 2019 г.

В Европа напълно според очакванията на пазара Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвите в еврозоната без промяна и обяви, че програмата за обратни изкупувания ще продължи до края на годината.

Управителният съвет ще продължи да прави нетни покупки по програмата за изкупуване на активи с текущ месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. ЕЦБ очаква, че след септември 2018 г., при условие че постъпващите данни потвърдят средносрочните предвиждания за инфлацията, месечният темп на нетните покупки на активи ще бъде намален на 15 млрд. евро до края на декември 2018 г. и тогава нетните покупки да приключат.

Независимо от важността на решенията взети от Фед и ЕЦБ, в България родния инвеститор очакваше публичното предлагане на „Градус“ АД. Знаково събития за БФБ, тъй като повече от 10 години не бяхме свидетели на опит за привличане на 100 млн. лв. капитал на родната ни борса. Със сигурност това събитие ще бъде във фокуса на участниците на нашият пазар още дълго време.

Вижте повече на:

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod