Любопитни данни от търговския дефицит на САЩ и забавяне на бизнес активността в Европа. Борсов дебют на БФБ, но не на АЕЦ Белене :)

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 7.6.18, TV+ и TV1

Седмичен финансово-икономически обзор

Инвеститорското доверие в еврозоната отбелязва понижение за пети пореден месец, достигайки до най-ниската си стойност от октомври 2016 г. насам. Причина за по-лошото представяне са притесненията около несистемното правителство, което ще поеме властта в Италия, както и търговските спорове между Европейския съюз и САЩ. В същото време поръчките за германските заводи са спаднали за четвърти пореден месец през април и това поражда тревоги, че растежът в най-голямата икономика в Европа се забавя. Министерството на икономика отчете днес, че поръчките са спаднали с 2,5 на сто през април спрямо март, като особено силно е понижение на поръчките от вътрешни клиенти и от еврозоната. За сравнение пазарните очаквания бяха за ръст от 0,8%. На годишна база поръчките се свиват с 0,1% – първият годишен спад от 2016 г. насам.

Очевидно е, че търговските спорове между САЩ и Европа, започват да взимат първите си жертви. За да се ориентираме в ситуацията трябва да разгледаме и данните от търговския дефицит на САЩ. Той  е намалял за втори пореден месец през април след намаляването на вноса на стоки, най-вече от Китай. Министерството на търговията съобщи, че търговският дефицит се е понижил до 46,2 милиарда долара през април спрямо 47,2 милиарда долара през март и е на най-ниското равнище от септември. Износът се е увеличил до рекордните 211,2 милиарда долара, а вносът е намалял до 257,4 милиарда долара. Търговският дефицит на стоки с Китай се е понижил с 8,1 на сто през април, а с Мексико – с 29,8 на сто. През април американският износ е бил подкрепен от доставките на соя (+18,42 на сто), чийто основен пазар е Китай.

Независимо, че доста разумни хора биха се радвали да видят един тест на рентабилността на поредния проект за АЕЦ чрез финансиране през родната борса, подобна възможност няма да бъде осъществена. Публичността на проекта ще го обезмисли – контрола върху разходите и оценката на риска, която биха дали потенциалните инвеститори ще бъде кошмар за политическата класа. Не така стоят нещата при борсовия дебют на компанията „Градус“ АД.

Компанията е подала заявление за допускане до търговия на Основен пазар BSE, Сегмент за първично публично предлагане. Емисията е в размер на 62 194 444 акции с номинал 1 лв., а борсовият код ще е GR6T. Въпросните 62 194 444 акции не са всички издадени от компанията, а тези които максимално могат да бъдат предложени на търговете (аукциони) планирани за 18 и 19 юни 2018 г.

Предвидени за предлагане са 55 555 556 броя акции, от които 27 777 778 нови и 27 777 778 съществуващи с цена между 1.80 лв. и 2.35 лв. Това ще стане на 18 юни.

Ако интересът е много голям, собствениците ще предложат и допълнително количество от 6 638 888 съществуващи акции за продажба. Това може да стане на 19 юни.

Процедурата на предлагането е нова за БФБ-София и съответно тотално непозната.

Инвеститорите ще могат да въвеждат пазарни и лимитирани поръчки, като за лимитираните водещ фактор е цената, а за пазарните – часът на въвеждане. Всички поръчки ще бъдат класирани по една цена и това е най-ниската, при която всички предложени акции биват продадени. Тоест ако търсенето е недостатъчно, сделките ще са при минималната цена от 1,8 лв.

Вижте повече на:

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter