Дискусия за взаимните фондове в България – Investor Finance Forum 2017

Investor Finance Forum 2017
Панел „Фондове“

На първи декември се проведе Investor Finance Forum 2017 и имах удоволствието да бъда поканен като модератор на панел „Фондове“. Приех, защото съм свързан с родния капиталов пазар повече от 15 години и съм сред един от първите, които са предлагали взаимен фонд във България. За онези времена това си беше истинско предизвикателство – БФБ беше на възрастта на първолак,  а хората все още изживяваха последиците на банковата криза от 98, пирамиди и най-различни „Понци“ схеми. Тогава се оплаквахме от това, че липсва финансова грамотност сред населението.  Три години по-късно едвам успявахме до насочваме клиентите си от високодоходни към консервативните продукти.

Наблюдавайки ръста на депозитите в България бихме обвинили за това спестовния  характер на българина. В същото време гледайки телевизионните блокове оставаме впечатление, че основния инвеститорски инструмент на нашите сънародници са лотарийните игри, а парите дадени за талони или фишове са инвестирани средства.

Поради всички тези аномалии и есктремуми в българската порода ми беше изключително интересно да разбера мнението на експертите от индустрията на взаимните фондове. За мен беше удоволствие, че организаторите от Инвестор Медия бяха подбрали за участие в дискусията едни от най-големите  фонд мениджъри на нашият пазар, а именно:

Ивайло Пенев – ръководител „Управление на активи“, Елана Фонд Мениджмънт

Васил Сланчев – ръководител частно банкиране и взаимни фондове в капиталови пазари във Пощенска Банка.

Петр Симчак – член на борда на Амунди Чехия и отговарящ за търговското звено

Явор Ачев – Мениджър на Амунди за България.

Естествено първият ми въпрос беше какво е мястото на взаимните фондове в сред инструментите за спестяване на физическите лица, домакинствата,  а защо не и фирмите в България.

Ивайло Пенев отговори, , че с фонд може да се репликира всякаква друга инвестиция, дори и държането на пари в брой или депозит, чрез паричен фонд. Според него у нас  индустрията е млада, но тепърва ще придобива популярност, заради полезността си. Още повече, че може да служи за постигането на голям брой цели – от спестяване за обучение на деца, автомобил, жилище, до планиране на старините

Явор Ачев допълни че взаимните фондове най-добре диверсифицират риска и запазват стойността на парите във времето.

Васил Сланчев също сподели, че понижават риска и са част от палитрата от алтернативите за спеставяне. Той акцентира на тяхната пълна палитра от видове.

Симчак каза, че той инвестира във фондове и във недвижими имоти, и във други класове активи, като според него едното не изключва другото. Става въпрос за диверсификация на риска.

Нямаше как да не се съглася със всичко казано. В крайна сметка мислейки освен за повишаване на доходността на нашите средства, не можем да не  се застраховаме разпределяйки инвестициите си в различни класове активи. Взаимните фондове предлагат подобна възможност.

Като участник на капиталовият пазар винаги съм бил притеснен от поредната доза регулация, която винаги идва под формата на страховита абревиатура, в случая за нас под названието MiFid. Беше ми интересно да чуя какво мислят участниците по темата, още повече че те щяха да понесат основната тежест.

Те се обединиха около мнението, че това ще доведе до повече прозрачност от страна на асет мениджъра, който ще има възможността чрез изготвяне на клиентски профил да познава по-добре клиента си. Това ще доведе и до по-точно предлагане на продукт, който приляга на неговия профил, отношение към риска и т.н.

Според тях всички законови промени от последните 10 години са с цел защита на инвеститорите. Те гледат на промените позитивно и считат, че имат дисциплиниращ ефект за индустрията.

За съжаление времето напредваше и имах възможността да задам последния си въпрос, който предизвика вълна от мнения сред публиката. Попитах фонд мениджърите какво не ни достига  при предлагането на взаимни фондове в България за да се изравним на средноевропейското ниво.

Ивайло Пенев отговори, че анализ на жизнения цикъл на индустрията, който  е правил за MBA-програмата си във WU Executive Academy  е показал, че взаимните фондове са в ембрионална фаза. Сред факторите за това заключение са липса на широко разбиране за продуктите и услугите, които  се предлагат и липсата на добре изградени дистрибуционни канали извън усилията вътре в компаниите. Той акцентира върху обучение на  вложителите и в създаването на повече канали до тях. Според него в България конкуренция са  им недвижимите имоти. Но напомни, че и те са поевтиняли при кризата с процента на един диверсифициран портфейл, а ликвидността я липсваше.

Явор Ачев напомни че през последните 15 години фондовете на „Амунди“ са преминали през най-голямата криза, но балансираните фондове са регистрирали въпреки всичко доходност от 5-6%.  Той смята, че хората, който не инвестират губят. За тях целта е да увеличат бройката на вложителите и след това да увеличат техните  инвестирани средства. Въпреки всичко, броят на вложителите в договорни фондове все още е на ниски нива.

Участниците се обединиха около идеята за развитието на дистрибуционни канали, които ще на правят достъпа до клиенти по-лесен.

В този момент и публиката се включи в дискусията. Финансиста Бисер Манолов попита защо не вижда реклами на взаимни фондове по телевизионните блокове. Той сподели, че му липсва добрия пример, който при споменатите по-рано лотарийни игри съществува. Накрая  заключи, че така никои не знае за съществуването на подобни фондове.

Методи Цанов от ЕКИП попита  участниците в панела дали са мислели за обединяването им във организация, която да работи за популяризирането им, провеждането на семинари и т.н.

Толкова за популярността на БАУД J!

Дискусията приключи с даването на добри примери за провеждането на финансови събития, които да обучават, информират и възпитават финансовата грамотност.

Хареса ми, че панела се проведе за първи път от толкова много години без да има нужда да се обясни какво е взаимен фонд, без да затънем в цифри и термини, които ще разберат десет човека в залата. Хареса ми,  че се получи спонтанно обменяне на мнения, както между участниците на сцената, така и сред аудиторията.

Не ми хареса, че времето ни притисна, имаше още много интересни теми за дискутиране. Догодина ще имаме нужда от повече време J

Павел Бандилов

04.12.2017

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod