Силна седмица за капиталовите пазари по света, независимо от трусовете САЩ-Иран

Технологичните и енергийните компании са във фокуса на инвеститорите

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 14.5.18, TV+ и TV1

Павел Бандилов със седмичен финансово-политически анализ

През изминалата седмица освен ежедневната порция финансова информация, на инвеститорите им се наложи да преглътнат поредните геополитически сблъсъци. Тръмп извади САЩ от ядреното споразумение с Иран, като по този начин предизвика смут на пазарите.

Американския президент бе дал на Великобритания, Франция и Германия срок до 12 май да поправят това, което той смята за слаби места на споразумението. Става дума за неспоменаването в него на програмата на Иран за балистични ракети, условията, при които инспекторите посещават подозрителните обекти в Ислямската република, и  клаузи, според които изтича срокът на действие на някои от условията.

Първоначално Тръмп планираше да обяви решението на САЩ за споразумението на 12 май. В крайна сметка обаче това се случи сега.

Първоначално пазарите реагираха отрицателно на новината, но като че ли спада на борсите от последния месец доведе цените да атрактивни нива за инвеститорите, а те от своя страна ограничиха емоциите си по случая само по отношение на цената на „черното злато“.

През изминалата седмица в САЩ данните за производствените и потребителски цени показаха много слаб ръст за месец април, което редуцира опасенията за скорошно повишаване на лихвите. От друга страна подадените молби за помощи са 211 хиляди, което е изключително ниска стойност в исторически план. Всичко това доведе до ръст на основните индекси с над 2%. Енергийните акции поскъпнаха с 3,8% от понеделник, навлизайки в петъчната сесия, като отчитат най-големия ръст от всички 11 сектора в S&P 500. Секторът получи тласък от покачващите се цени на петрола, които скочиха след като президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от иранската ядрена сделка. Технологичните акции също допринесоха за седмичните печалби, като нараснаха с 3,7%. Водещи в най-големия сектор на S&P 500 по пазарна капитализация са Facebook и Alphabet, които поскъпнаха с повече от 5%.

Вижте повече на:

https://www.youtube.com/watch?v=BXLbQqpLFHs

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod