Фед попадна на мушката на поредния туит на президента Тръмп и то в момент, в който самия Фед очаква стабилен ръст пред американската икономика.

Има ли пилот в самолета или готова ли Великобритания за Брекзит

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 20.7.18, TV+ и TV1

Павел Бандилов с финансово-икономически обзор на седмицата

Американският президент Доналд Тръмп изрази недоволството си от Федералния резерв и заяви, че централната банка може да прекъсне икономическото възстановяване на страната.

Представителите на Фед, включително председателят Джером Пауъл, повишиха основните лихви вече два пъти тази година и сигнализираха за още две увеличения до края на 2018 г.

В интервю за CNBC Тръмп обаче заяви, че не одобрява това, макар че допълни, че е „сложил много добър човек“ във Фед, визирайки Пауъл.

„Не съм очарован“, каза той за CNBC. “Защото вървим нагоре и всеки път, когато тръгнем нагоре, те искат да увеличават лихвите отново. Наистина не съм щастлив от това. Но в същото време ги оставям да правят това, което смятат за най-добре“.

„Но не харесвам цялата тази работа, която се намесва в това, което ние правим“, допълним той.

Пазарите реагираха на коментарите на Тръмп със спадове при акциите, долара и доходността по държавните ценни книжа.

Федералният резерв подчерта в петък „стабилния“ икономически ръст на САЩ през първата половина на годината в полугодишния си доклад до Конгреса, в който също така потвърди, че очаква да продължи да повишава лихвените проценти постепенно.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, отхвърляйки риска търговска война да навреди на глобалното възстановяване, заяви, че икономиката на САЩ е в началото на период от „няколко години“, в които пазарът на труда ще остане силен, а инфлацията – около целта на Фед от около 2%.

Вижте повече на:

 

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter