Доверието във финансовата система се губи много лесно, а се изгражда изключително трудно. Дори и роднините на Ердоган не могат да спрат спада на турската лира

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“ 11.7.18, TV+ и TV1

Павел Бандилов за новия валутно – борсов трус в Турция и за реакцията на пазарите от развитието на търговската война между САЩ и Китай

Покрай аферата КТБ научихме, че банка се убива с вестник. Научихме в буквалния, а и в преносния смисъл. Самият премиер Бойко Борисов адски много хареса поговорката, та продължава да я използва и до днес, значително разширявайки темите за които тя се отнася.

Аналогията с инфлацията и валутния курс в Турция не е много по-различна от родната ни сага с политическата ни банка. И в двата случая причината за проблемите са липсата на доверие. И в двата случая то беше атакувано от политическата класа. Ако автомобилната индустрия има нужда от петрол, горивото на финансовата система е вярата в нейната стабилност и  функциониране.

От няколко години президента Ердоган апелира за ниски лихви. И то в страна, която изпитваше трудности с обуздаването на инфлацията, а икономиката е е на ръба на прегряване. Гуверньора на ЦБ на Турция Метим Четинкая  успяваше да балансира между доверието на инвеститорите и липсата на основни икономически познания на турския ръководител. Подобна мъченическа роля имаше и досегашния министър на финансите и вицепремиер Мехмет Шимшек.

Шимшек беше технократа в последното правителство, който вдъхваше сигурност на пазарите. Вече тази роля му е отнета и е дадена на зета на Ердоган, чието име няма необходимата тежест, и надали ще има  поле за изява.

В интервю за Bloomberg преди два месеца Ердоган каза, че след като страната премине към президентска система на управление,  планира да поеме по-голям контрол над икономиката. Toй добави също, че макар централната банка да е независима, тя ще трябва да се съобразява с решенията му и няма да може да пренебрегва неговите сигнали.

Проблема на турския лидер е, че мнението му не се споделя от инвеститорите. Пазарите дадоха своята оценка. Инфлацията e 15.4% през юни, курса на  щатския долар спрямо турската лира е 4,83 към дата 12.07.18. Спада на Инстанбулската борса само вчера беше над 5%. Това, на което вече сме свидетели е наличието на негативен тренд, проблема е че той засилва скоростта си на спад.

Често пъти, коментирайки борсови цени използваме поговорката, че те се качват по стълбите, но слизат с асансьора. Това е така, защото спада при търгуваните инструменти е винаги по-силен като импулс и се развива в по-кратък период от време.

Това е урокът, който турския президент тепърва ще научи, за негово успокоение цената ще плати данъкоплатеца. Както обикновено!

Вижте повече на: