Пълен обрат в търговската война между ЕС и САЩ. Дали спада при акциите на Facebook е знак за корекция на технологичните компании

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 26.7.18, TV+ и TV1

Дали е възможно споразумение между ЕС и САЩ тепърва ще разберем. Тръмп и Юнкер са се съгласили да работят, за да премахнат принудителните мита. Според споразумението Брюксел се е съгласил да внася повече соя и втечнен газ от САЩ. Митата и субсидиите трябва да бъдат постепенно сведени до нула. И тук изскача първия проблем за Юнкер, а той е как да „продаде“ това условие на Франция и нейния силно субсидиран земеделски сектор, но това вече не е проблем на американския президент.

Той направи офертата си към ЕС по стандартния за него начин, а именно в Туитър. Срещата беше протоколна, очевидно Юнкер е пристигнал на срещата само да се съгласи със анонсираните по-рано от Тръмп условия.

След срещата и предлаганите от САЩ нулеви тарифи и субсидии, очевидно е че САЩ са защитниците на свободната търговия, а не както беше обявен от европейските лидери преди това Си Дзипин. Между другото Facebook отваря офис в континентален Китай, където страницата на компанията е блокирана. Подобни проблеми имат и Twitter, You Tube и др., а участието на чужди инвеститори в определени сектори остава блокирано. Страхотен пример за свободна търговия!

Другото събитие от седмицата, което прикова вниманието на инвеститорите беше отчета на Facebook.

С публикуваните си в сряда вечер финансови резултати най-голямата в света социална мрежа причини горчиво разочарование за инвеститорите.  Броят на потребителите на социалната мрежа в Европа спада за първи път, а в Съединените щати този брой стагнира на едно място. Анализаторите заключиха, че това забавяне ще се отрази върху най-печелившите региони на компанията, .

Акциите първоначално загубиха повече от осем процента от стойността си след представянето на данните. След като обаче в последвалия конферентен разговор бе обявено и очаквано забавяне за следващите няколко тримесечия, книжата се сринаха с повече от 20%. По този начин компанията загуби повече от 100 милиарда долара от пазарната си стойност с един замах.

Вижте повече на:

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter