Дори US инфлацията, която е по-висока от предвиденото, не утоли апетита на пазарите за растеж

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 15.2.18, TV+ и TV1

Американската инфлация остана през януари на непроменено ниво от 2,1% спрямо предходната година. Базовата инфлация не се промени и остава на равнище от 1,8%. Независимо от подновените инфлационни страхове, които понижиха пазарите в предходните сесии, през тази седмица изглежда нищо не може да спре устрема на борсите. Лихвите по 10-годишните американски бондове продължават да покоряват нови върхове, но с тях и цените на акциите.

Всичко това говори, че спада, който наблюдавахме на световните капиталови пазара е корекция, която беше очаквана от доста време, и която дадев възможност на индексите да вземат глътка въздух, инвеститорите да приберат печалби и да могат да влезнат в позиции на по-добри цени.

Това не означава, че цените на активите търгуеми на капиталовите пазари са на привлекателни стойности, по-скоро сме в последната част на цикъла и пазара се приближава до фазата си на еуфория, в която е склонен да пренебрегва редица рискове и да покорява нови върхове. Последната миля към върха е най-сладка, но и най-рискова.

Вижте повече на: