Низходящите движения на цените са част от пазара, точно както и възходящите такива.

Единствената разлика, е че при първите журналистите говорят за паника, а в другия случай е подем. Определениет балон е винаги в минало свършено време

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 9.2.18, TV+ и TV1

Има ли изненадани от спада на световните борси и можем ли да говорим за паника?

Ако има такива, може би е момента да си зададем въпроса защо същите не се изненадоха на един от най-големите периоди на растеж на капиталовите пазари стартирал през 2009г. През последните 2 години Wall Street вървеше само нагоре – поставен бе нов рекорд от 1929 г. насам – 404 дни без спад, по-висок от 3%.

През цялата седмица се чуваха различни версии, но истината, е че акциите са на исторически скъпи нива. Това няма как да не предизвика усилване на корекцията. При подобни резки спадове идва лавина от margin call, тъй като голяма част от спекулантите са на кредит. Това пък доведе до скоростното ликвидиране на позиции в акции, което ускори спада на борсовите индекси. Освен това, ролята на ботовете или изкуствения интелект в търговията се засили изключително много в последните години. Техните действия също увеличиха волатилността. Няма как да не отбележим и процеса на прибиране на печалби, който е нормален за пазар, който в последната година бележеше рекорд след рекорд.

На този етап е важно да се отбележи, че глобалната икономика набира скорост, че няма срив на актив и вълна на неплатежеспособност както се случи през 2008 година в сектора на недвижимите имоти, но има едно изтрезняване и притеснение от действията на централните банкери. Следс новината за нарастване на заплатите в САЩ, която засили страховете за ръст на инфлацията, инвеститорите си дадоха сметка за това, че при появата на по-висока инфлация, централните банкери ще бъдат по-агресивни в действията си. Така се даде старт на разпродажбите.Рисковият момент ще настъпи, когато централните банкери по света започнат да изтеглят нетно ликвидност на глобално ниво.

Вижте повече на:

https://www.youtube.com/watch?v=thx4QeZ8SOs

 

 

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter