Какво означават трусовете на световните пазари?

Павел Бандилов в Клуб Инвестор, 24.02.2018

Bloombergtv

Изведнъж инвеститорите се усетиха, че тази, така желана инфлация, която се чака толкова години, най-накрая ще я получим, но ще я получим в много по-големи количества, отколкото сме се надявали. Това каза Павел Бандилов, Bulgarian Property Developments, в предаването „Клуб Инвестор“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Типичен пример за китайската поговорка – внимавай какво си пожелаваш. Това, на фона на все още крехкия пазар и изключително дългото възстановяване с много високи оценки на активите направи инвеститорите нервни и бяхме свидетели на нещо, което наричаме корекция, защото спадът не беше повече от 20%“.

В началото на годината коментирахме какво да очакваме от пазарите през 2018 и тогава коментирахме леко надценените нива, които са в САЩ и предвидихме, че ще има известни турболенции. Аз лично направих тази прогноза, че може би сме в последната фаза на цикъла – в т.нар. „фаза на еуфория“ – последната миля. Но както винаги последната миля е най-сладка и очевидно инвеститорите не бързат да напускат позициите.

Пазарът през последните 9 години е растял непрекъснато със само две корекции, подчерта гостът. „От тази гледна точка пазарът има нужда да си вземе въздух“.

Имаме ли все пак повод да се тревожим от пазарните сътресения и дават ли предупредителни, тревожни знаци? Изчезна ли кредитната задлъжнялост, която предизвика кризата от 2008? Продължава ли твърде дълго „последната веселба“ за инвеститорите? Има ли план за евакуация на разположение на инвеститорите? Ще завладее ли отново пазарната еуфория обикновения човек и ще излезе ли извън специализираните инвестиционни кръгове? Какво означава да диверсифицираш активите си в такава рискова среда?

Повече вижте във видеото. 

https://www.bloombergtv.bg/klub-investor/2018-02-24/kakvo-oznachavat-trusovete-na-svetovnite-pazari