Павел Бандилов: Китай изненадващо отчете ръст на БВП за първото тримесечие

Пазарите очакват финала на споразумението между Пекин и Вашингтон

Пазарите очакват финала на споразумението между Пекин и Вашингтон

Изненадващо излязоха позитивни данни от втората по големина икономика в света Китай. Това каза Павел Бандилов, Бългериън Пропърти Девелъпмънтс, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Предварителните очаквания бяха за спад на БВП, който изненада с ръст от 6.4% през първото тримесечие на 2019 г. Отново се отчита и ръст на износа, което в случая е добре“.

Той говори и за финансовите резултати на големите компании.

„Първата реакция от отчетите на големите компании беше положителна, тъй като всички се вторачиха в печалбите. При банките имаше нарастване на печалбата. На втори поглед инвеститорите видяха, че приходите са по-ниски спрямо същия период през 2018 г.“.

Това означава, че става въпрос не за повече продажби на стоки и услуги, а за оптимизиране на разходи. Все още оказва влияние данъчната реформа на президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви Бандилов.

„Пазарът има нужда от своя наркотик. В случая това са парите, а банкерите казаха, че ще ги осигурят. Политиката на централните банки продължава да бъде хлабава“.

Второто притеснение е  свързано с търговската война между САЩ и Китай.

„Пазарите вярват повече не на туитовете на Тръмп, а на пресконференциите и изказванията на основния преговарящ от страна на Вашингтон Стивън Мнучин. Той пуска повече детайли, като на този етап пазарът вярва, че споразумението между САЩ и Китай ще се случи“.

Вижте повече във видео материала!

https://www.investor.bg/sasht/337/a/pavel-bandilov-kitai-iznenadvashto-otchete-ryst-na-bvp-za-pyrvoto-trimesechie-281016/