Търговските войни и Дъглас Адамс

Ако  разсъждаваме 7.5 млн. години за пазарите, дали отговорът ни ще е „42“  

В книгата си „Пътеводител на галактическия стопаджия“, Дъглас Адамс дава чрез своя герой Дълбока Мисъл отговора на Живота, Вселената и Всичко останало. А той е: „42“. Но как авторът е достигнал до това абсолютно число остава мистерия и до днес!

Гигантският компютър на име Дълбока мисъл прекарва точно 7,5 млн. години разсъждавайки върху Живота, Вселената и Всичко останало и най-накрая тържествено заявява, че Абсолютният отговор е.. „42″.

Точно преди да съобщи абсолютния отговор той казва „Никак няма да ти хареса“.

Имат ли нужда инвеститорите от подобен отговор на въпросите, които седят пред тях и може би най-важният от тях. Дали сме свидетели на корекция или на мечи пазар и в крайна сметка какво се случва с търговската сделка?!

Дали отговорите на тези въпроси са  просто „42“ или трябва да търсим прозрението в музиката и да се сетим за на Боб Дилън, който пее „ Отговорът с вятъра се носи, с вятъра, приятелю, лети“.

За съжаление вятъра на Уол Стрийт беше ураганен и отнесе доста мечти със себе си.

Излишно е да казвам, че тази седмица стартирахме за зловещ старт за биковете, преди понеделник сутринта дори да се търкаля. Въпреки че по време на борсовата сесия в петък преобладаваше зеления цвят, седмицата отчете четиридневна загуба на пазарите в САЩ, и ще бъде запомнена като най-лошата такава през 2019 г. за S&P 500.

Индексът на волатилността на CBOE (VIX) скочи с 25% във вторник, след силен ръст в  понеделник, преди да спадне с 16% в петък. Когато страстите се уталожиха, равносметката бе загуба за световните пазари от $ 1.451 трилиона стойност през изминалата седмица.

Търговският натиск започна през уикенда, когато повечето инвеститори не очакваха този сценарии. Президентът Тръмп изстреля туит миналата неделя, с който каза, че САЩ ще повишат тарифите на китайски стоки за над 200 млрд. долара китайски стоки от 10% на 25% в последния ден на работната седмица и ще обмислят допълнителни тарифи за стоки за $ 325 млрд.долара.

След като по Станиславски американската пушка на сцената гръмна, скоро бяхме свидетели на безразборен огън и от двете страни, които не беше и координиран съдейки по изказванията на финансовия министър Мненучин и самият Президент.

Китайското министерство на търговията обяви мерки за противодействие, но подробности засега не са публикувани. Американският президент Доналд Тръмп оправдава новите мита с нарушени от Китай предишни споразумения. Въпреки това преговорите между двете страни относно сключването на търговско споразумение продължават.

Междувременно администрацията на американския президент заяви на китайските власти, че разполагат с месец за сключване на търговско споразумение. В противен случай търговски мита ще бъдат въведени върху целия износ на Поднебесната империя в САЩ. Предупреждението е било отправено по време на преговорите между двете страни в петък.

За пореден път индексите, а може би най-вече инвеститорите попаднаха в капана на „търговската война“. В рамките на шегата, може би това ще отнеме напрежение от плещите на централните банкери, които отново са под прожекторите и очакванията към тях са големи.

Сезонът на приходите официално приключи тази седмица, но няколко имена на сини чипове все още са в календара, за да докладват тримесечни резултати през следващата седмица, като Cisco Systems (CSCO) в сряда и Wal-Mart (WMT) в четвъртък.

75% от компаниите в S&P 500 са надхвърлили прогнозите за печалба за това тримесечие, което е над историческата средна стойност от 67%. Най-добрият растеж е от сектора на здравеопазването, докато енергийните компании се представиха по-зле. Преди четири седмици се очакваше общата печалба на компаниите от индекса да спадне с 3% до 4% спрямо същия период на предходната година, но действителните резултати дадоха 1.2% увеличение.

Изглежда, че успяхме да избягаме от рецесията през първото тримесечие в следствие на отчетите, но волатилността се завърна с търговските преговори тази седмица.

Какво ще е развитието на търговския спор между САЩ и Китай, надали някои може да отговори със сигурност.

А колко лесно би било ако отговорът на този въпрос би бил простичкото „42“!

Павел Бандилов