Какво може да извади пазарите от коловоза на обичайния им тренд

Павел Бандилов в Светът е бизнес, 10.08.2017

Това, което може да извади пазара извън обичайния му тренд е инвеститорите да загубят доверие, че реформите на Тръмп ще се случат, а това е възможно, предвид конфликтите, в които той непрекъснато влиза и провокира. Това каза Павел Бандилов, финансов анализатор, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

„Трендът, който наблюдаваме на пазарите цяла година, зависи в много голяма степен от Съединените щати. Там имаме данни, които дават повод за оптимизъм, но това, което е по-притеснително е сравнително ниската производителност на труда. От 2008 тя расте средно с 1,2%, като миналата година имаше и отрицателни стойности, което не беше виждано от 30 години“. 

Ако трябва да направим ретроспекция на целия този конфликт между традиционни и шистови производители на петрол, към тази ниска цена трябва да добавим и още един фактор, че в момента като глобална стойност предлагането е много повече отколкото е търсенето, каза Бандилов. „Към това като прибавим и шистовата революция, която се усъвършенства и с всяка изминала година започва да предлага на все по-ниски цени. Към това чисто психологически прибавете и факта, че все повече говорим за възобновяема енергия, за автономни автомобили, за електрически автомобили. Макар още да е рано да говорим за чувствителен ефект върху петролната индустрия, самото говорене е повод производителите на автомобили да се насочват към развиване на друг тип двигатели“.

Как реагираха пазарите на кризата около Северна Корея? Ще се върне ли пазарът в обичайното си русло? За какво е ориентир и за какво може да ни послужи нивото на т.нар. Индекс на страха? Защо инвеститорите обичат технологичните компании и в добри и в лоши времена? От какво зависят успехите на борсата на компаниите от оръжейния бизнес? Защо банковия сектор не оправдава очакванията? Завръща ли се интереса към БФБ и как повлия промяната на състава на КФН и подкрепата на политическата класа? Какво трябва да бъде отношението на инвеститорите към криптовалутите?

http://www.bloombergtv.bg/svetat-e-biznes/2017-08-10/kakvo-mozhe-da-izvadi-pazarite-ot-kolovoza-na-obichayniya-im-trend

 

 Follow me on Twitter by clicking here.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван

Sign in with Twitter

*TweetBottom by iMod