Огън и лед за световните индекси.

Слуховете за тяхната смърт са силно преувеличени

„Слуховете за моята смърт са силно преувеличени“, гласи един от най-известните цитати на прочутия писател и журналист Марк Твен. Ако Пазара можеше до говори, то най-вероятно това би казал, особено на фона на песимистичните очаквания, които витаят във въздуха след пропадането на преговорите между САЩ и Китай.

Инвеститорите вече бяха калкулирали в цената на активите благоприятен развой и бяха полети със студен душ. За феновете на „Игра на тронове“ бих направил следната асоциация, при която пазарните участници бяха жителите на Кралски чертог, които бягат ужасени под пламъците на Денерис и Дрогон. В случая си представете полудяла версия на Тръмп яхнал разбира се китайски дракон, който смазва индексите и крещи „Дракарис“.

След такова въведение няма как да сме изненадани, че продължаващият търговски спор между САЩ и Китай беше основната тема за  инвеститорите  през изминалата седмица. След реципрочните мита на Поднебесната империя на стойност 60 милиарда щатски долара, Dow Jones Industrial Average се понижи с 617 пункта в понеделник. Въпреки това, американските пазари успяха да възстановят по-голямата част от тези загуби до края на сесията в петък.

Независимо, че не е постигнато решение между двете суперсили, наблюдаваме успокоение на риториката им. В допълнение, инвеститорите приветстваха добрите отчети на Cisco Systems (CSCO) и Wal-Mart (WMT).

Междувременно администрацията на Тръмп се договори с Канада и Мексико за премахване на специалните мита за вноса на стомана и алуминий в Съединените щати. В замяна двамата съседи на САЩ ще трябва да гарантират, че китайската стомана няма да може да влиза в САЩ през тяхната територия. Митата на САЩ за вноса от Турция също бяха намалени. Вносителите сега трябва да платят само 25, вместо предишните 50%. Решението за засилени мина за вноса на автомобили от ЕС и Япония Тръмп отложи с половин година.

Очите на инвеститорите обаче са вперени в основната тема, която ще определи посоката на пазара в следващите месеци, а именно отношенията между двете супер сили.

Засега преговорите между тях продължават. Тръмп заяви, че ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 в края на юни. Съвсем наскоро и двете страни разшириха взаимно своите мита.

 Нека видим какви са очакванията Уол Стрийт за развитието на ситуацията.

 Deutsche Bank (16 май) – „Ние продължаваме да виждаме 60% вероятност двете страни да не успеят да постигнат споразумение преди срещата на  G20, а САЩ ще увеличат митата за останалите 300 млрд. щатски долара от китайския износ за САЩ. Струва ни се, че войната вече се разпространява извън тарифите. „

 Barclays (17 май) – „Запазваме целта на S&P 500 за база 2750; въпреки това, в случай на всестранна търговска война, очакваме, че е възможно да се намалим очакванията ни с около 10%. „

 Заплахите от увеличените тарифи, както и последиците от прилагането им, оказват влияние на компаниите по различен начин. Това е пряката последица от търговския конфликт. От друга страна им и една непряка такава. Кривата на доходността в САЩ отново прикова вниманието през изминалата седмица като 3-месечните бондове отново повишиха доходността над 10 годишните.

 Възприемането на по-бавен глобален растеж доведе до това, че според пазарните участници вероятността ФЕД да намали лихвените си проценти по време на срещата си през септември е 50% в сравнение с 21% само преди месец.

 Сезона на отчетите за първото тримесечие  е към своя край. Много от представителите на Уол Стрийт от сферата на търговията на дребно представят отчетите си по различен график. Към момента вниманието е насочено към тях с очакванията, че те ще дадат знак за мащаба на евентуалните ефекти от търговския конфликт.

  Инвеститорите със сигурност ще внимават да видят как резултатите на компании като Home Depot (HD)  TJX (TJX) Lowe (LOW) и Target (TGT) ще бъдат засегнати от кофликта, като се има предвид и количеството на потребителските стоки, внасяни в  САЩ.

 Американските пазари оцеляха тази седмица независимо двойна доза опасни заглавия с които бяха облъчвани, като търговски тарифи и обърната крива на доходност. И не само че оцеляха, но очевидно показват завидна жизненост. Ако трябва отново да се обърнем към известният сериал или Доналд не се справя добре в ролята си на Денерис, или китайският дракон не се отличава много по качества от китайските стоки на Илиянци, или пък индексите са доста по-корави от жителите на Кралски Чертог. Според мен е отговорът е комбинация от трите догадки, а и в крайна сметка може би драконите наесен отлитат на юг!

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter