Централните банки започват да диктуват дневния ред на пазарите, докато те се възстановяват от ураганите и заплахите между САЩ и Северна Корея.

Павел Бандилов, седмичен обзор в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 15.9.17, TV+ и TV1

Лятото премина както и обикновенно. Тихо и леко скучно пред инвеститорския поглед. Природата и тя, както всеки път по това време на годината напомни за себе си чрез ураганите, които връхлетяха американското крайбрежие. вследствие на които, ръста на молбите за безработица в САЩ достигнаха 300 000 броя за седмица. Подобен брой подадени молби не сме наблюдавали от две години. Лошото време оказа влияние и на икономическата активност, наблюдавахме спад на индустралните и фабрични поръчки. По същото време започна ескалацията на напрежението създадено от Северна Корея,  която доведе до ръст на златото и спад на цените на акциите от двете страни на океана.

В края на септември, това което вдъхна оптимизъм на инвеститорите бяха данните за производствената инфлация в САЩ и ръста на потребителските цени до 1,9%, През настоящата седмица е срещата на ФЕД, които ще даде своя прочит на текущите икономически условия и яснота за своите бъдещи действия.

Изказването на финансовия министър Менучин, който очаква до края на годината правителството да представави своята данъчна реформа, също окрили инвеститорите и в крайна сметка на седмична база има ръстове на основните индекси на Уол Стрийт.

От другата страна на Океана се проведе редовната среща на АЦБ, която не промени лихвените си проценти и своята парична политика. Въпреки това, тя си запази правото и намекна за действия до края на годината. Инфлацията във Великобритания стигна до 2,9% на годишна база.

Камарата на индустриалния капитал в Германия повиши прогнозата си ръста на БВП на страната до 2%, в следствие на силната година, през която има ръст на бизнес активността, потреблението и  износа.

За съжаление в България Софикс не се представи добре, като изтри през седмицата си над 3% от стойността си. При добър оборот индекса ни спадна до 680 пункта.

https://www.youtube.com/watch?v=bQTpPQ7DHe0

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod