Липсата на ресурси обуславя липсата на интерес

С наближаването на лятото оборотите и страстите на БФБ затихват.  Вече се появиха и обичайните за борсата ни коментари за лятна летаргия и почивка.  От началото на годината импулса, на които се радвахме като на предвестник за край на кризата, отслабва все повече и повече. Естествен е и въпроса, дали търгуваните компании не са вече атрактивни или дали инвеститорите са недоволни от развитието на икономиката ни, или пък случващото се е не е резултат от няколко фактора.

Отговора е прозаичен и скучен. Свърши ни горивото. Липса на свеж ресурс. Постигнатият в последните месеци борсов ръст беше придружен и от леко увеличение на оборотите. Ако през последните две-три години, на БФБ имаше определено количество пари търгувани от най-верните фенове на борсата ни (спекуланти инвеститори, фондове и банки), в последното полугодие бяхме свидетели на леко повишение на този ресурс, които се отрази и на нивата на индексите ни. За съжаление всичко това стигна до възможният максимум за този момент и навлязохме в етапа на буксуването и лекото спускане по склона. За да продължи този интерес се изисква доверие в системата, интерес или дори надежда. В сегашната ситуация всичко това е синоним на думичката „пари“.

Свежите ресурси, които са така търсени в последните години могат да се появят или по вътрешна или външна линия. Депозитите в страната надвишават 26 млрд.лв., но за да потекат отново под формата на инвестиции, трябва да паднат лихвените проценти. За да се случи това, първо трябва да видим успокоение в ръста на лошите кредити, и намаляването им в последствие. Лошите кредите пък са функция на непрофесионално свършената работа на банковият сектор или изкривяването на пазарната ситуация в последните години. Ако имаше закон за фалит на физическите лица в България, кредитните институции щяха да са много внимателни на кой какъв кредит отпускат. В момента ако не можете да изплащате заема си, попадате сред длъжниците и банката прибира ипотекираният ви имот. Това не ви освобождава обаче от задължението, ако домът ви не покрива заетата от вас сума. Физическото лице става длъжник до момента в които не изплатите цялата сума. Това е непознат казус за развитите държави, поради факта че редуцира или премахва пазарният риск за заемодателя, т.е. липсата му, понижава вниманието му и се отразява на качеството на работният процес. Резултата е налице. Над 20% са лошите или преструктурирани кредити от раздадените досега. Това се отразява в цената на заетия капитал и таксите за обслужване от страна на банковия сектор, което води да високата депозитна база и ниските нива на инвестиция в икономиката ни, при равни други условия. Обръщането на този процес и завръщането към нормалното му състояние ще отнеме време. Още повече време ще отнеме преливането на този ресурс към алтернативни форми на спестяване и инвестиране.

Рисковете пред световната икономика са свързани със политически нестабилната Северна Африка, дълговото бреме в Европа, щатският икономика, инфлация, катастрофата в Япония. Това са факторите, които предопределят апетита за риск на чуждестранните инвеститори

По линия на външните инвестиции, България трябва да се конкурира с останалият свят, като се опитва да направи средата за бизнес по-привлекателна и благоприятна. Наред с вътрешните ни проблеми, като замръзналото потребление (отново в следствие от високите лихви), ние трябва да се справяме с предизвикателството да сме в непопулярен регион като Балканите, и да имаме извънредно недисциплиниран и непослушен съсед като Гърция. Но във всяка криза, изникват и възможности. Мисля че, в случая стартирането на приватизационна програма в съседката ни за 65 млрд. евро, е шанс за региона да се появи на карта на чуждите инвеститори. Случайно или не, това като период съвпада със планираната продажба на Булгартабак холдинг, енергийните ни дружества, както и приватизацията на БФБ. Тези събития ще бъдат основните акценти до края на годината на борсовият ни оператор и наред с дивидентна политика на компаниите, ще са факторите които ще привличат интереса на търгуващите.

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod