Искам да съм банка, ама в България..

Кое е по-добре, да си служител или да развиваш бизнес!? Отговора  на пръв поглед е много лесен. Естествено, че да си бизнесмен е много по-уважавано занимание, което носи различни дивиденти, особено пред нежната половина на човечеството. Ти си човек, които разполага с много пари, сам си си началник и живота е песен. Това е лъскава витрина и първата реакция на всеки средностатистически българин. Втората е, когато започне да навлиза нотката на съмнение на българското сърце, съмнението дали наистина е по-добре да работиш за себе си, или има голяма вероятност да се прецакаш. Поглеждаме към опцията да работим за някого и веднага откриваме привличащата ни като магнит сигурност на месечната заплата, годишната отпуска и липсата на отговорност.

Истината е винаги по-средата, но трябва да направим едно много уточнение. Наличието на пазарен риск е есенцията на всеки бизнес и ние трябва да сме наясно, че това е един от основните фактори, с който трябва да се съобразяваме. Това е  обратния отговор на това, което правим. Ако няма пазарен риск и оперираме в социалистическата строй на системен дефицит, то нашият бизнес е застрахован от липсата на конкуренция и качеството на предлаганата от нас услуга или стока.  От друга страна обаче, несигурната пазарна ситуация, наличието на конкуренти и взискателна клиентела, ни предпазват от неблагоразумни или глупави решения, които ще се отразят на финансовото състояние на фирмата. Тази оценка на това което правим, ни подсказва дали има място на пазара за нас и дали задоволяваме определени нужди и как го правим.

Когато цитираните условия не са на лице, се проявява някаква странна форма на монопол с елементи на социализъм, да не кажа комунизъм. При подобни условия работи и нашата банкова система. Условия, които не предполагат наличие на оценка за добре свършена работа. Печалбата е измерител в добри времена, а провизиите и лошите кредити –  в тежки.

Липсата на закон за фалит на физическите лица, се отразява в нарастването на лошите кредити, поради факта че каквото и да става с дадения кредит, той ще бъде върнат. Няма риск за даващия парите. Независимо, дали обезпечението е достатъчно, дали кредитополучателя отговаря на условията, важното е да вземе парите и да почне да го обслужва някак си. Ако ли не ще му вземат активите, ще плаща докато е жив, а след смъртта му – неговите наследници. Мини български вариант на американската банкова мечта за раздадени кредити..Само, че за разлика от САЩ без риск за системата и без нужда да бъде спасявана. Не и по линия на лоши кредити.

Фалит на физически лица – процедурата се практикува в целия свят. Но досега за България тя е непозната. В момента се изготвя законопроект, който трябва да помогне на хилядите, които не могат да изплатят задълженията си към банки, защото са останали с минимални доходи.

Над 20% са лошите и преструктурирани кредити от всички раздадени. Говорим за много „качествено“ раздаване на пари.

Бъдещият закон ще трябва да помогне и на банкрутиралите, и на кредиторите.

„Те са изправени пред едно положение с години да се водят изпълнителни дела с тях, често има изпълнителни дела, когато съдебният изпълнител не може да намери достатъчно имущество, те седят висящи и по 10-15 години, а често, даже когато лицето е починало, има претенции към неговите наследници“, обясни Емил Радев.

Затова едно от предложенията е да се въведе давност. Ако 10 години не успеем да погасим заемите, те спират да се водят наше задължение.

Част от проблема с непосилните за каквато и да е икономическа активност лихви, е високия дял на необслужваните кредити, които се поемат от лоялните платци и бъдещи овци.

Липсата на пазарни условия, опита им за държавно покровителстване или изкривяване на условията на конкуренция водят до подобна неефективност. Проблема, е че подобно явление не се явява само в банковата система, а и в основните сектори на икономиката. Просто трябва да се огледаме и да ги посочим…

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter