Негативните рефлекции на събитията в Каталуния върху пазарите

Павел Бандилов, финансист, Bulgarian Property Developments, Светът е бизнес, 06.10.2017

Събитията около Каталуния имаха силен ефект върху движението на валутите и по-специално върху това на еврото. Повлияха се и индексите и на самата испанска борса. Най-повлияни бяха испанските кредитори, представителите на търговските банки, които са публични дружества на борсата в Испания.

Това коментира в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков финансистът от Bulgarian Property Developments Павел Бандилов.

„Едно такова неразбирателство, което ескалира на много високо ниво, застрашава финансите на една държава. Например Каталуния има емитирани собствени облигации, които са се котирали при определен рейтинг, на определена цена. Разбирате, че едно подобно неуравновесено движение отеква както и върху цената на ДЦК, така и на инвеститорския интерес, защото бизнесът иска да знае какво ще се случва в бъдеще“, посочи още гостът в студиото.

По думите на Бандилов оттам нататък като скачени съдове могат да бъдат засегнати и цените на недвижимостта, а оттам нататък и обезпечеността на банките.

Анализаторът обаче посочи, че с оглед на новите рекордни нива на пазарите в САЩ и Германия може да се заключи, че пазарът остава бичи, а притесненията около каталунския казус започват да избледняват.

В продължението на разговора фокусът бе прехвърлен върху картината на пазарите в глобален мащаб.

Вижте повече на:

http://www.bloombergtv.bg/svetat-e-biznes/2017-10-06/negativnite-reflektsii-na-sabitiyata-v-kataluniya-varhu-pazarite