Добрите данни от Германия, ръст на вноса в Китай и повишението на потребителските цени в САЩ подкрепиха пазарите

Седмичен анализ на Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 13.10.17, TV+ и TV1

Икономиката на Германия продължава да набира скорост, a добрият възходящ импулс се очаква да остане в сила и през следващите години. Toва става ясно от последните прогнози на германското правителство, представени от Министерството на икономиката. Според новите прогнози на властите БВП на Германия ще нарасне през настоящата година с цели 2,0%, вместо с 1,5%, каквито бяха предходните очаквания. Това би представлявало най-добрият растеж от 2011 г. насам. За 2018 година прогнозите също бяха завишени от досегашните 1,6% до икономическа експанзия от 1,9 на сто.

През септември 2017 г. индексът на потребителските цени (CPI) във Франция се понижи с 0,2% на месечна база след ръст от 0,5% през август. Този спад се дължи основно на сезонния спад в цените на услугите и в по-малка степен на лекото понижение при цените на храните. Цените на енергията също се понижиха слабо. Обратно, цените на произвежданите продукти нараснаха.

През изминалата седмица наблюдавахме и ръст на промишлеността в Италия, което затвърждава добрите данни от европейската икономика.

Малко преди важния партиен конгрес в Пекин китайската външна търговия отчита добри резултати. Изчисленият в долари внос отчита ръст от 18,7 на сто спрямо същия период на предходната година до 169,6 млрд. долара, обявиха митническите служби в страната, цитирани от Ройтерс. Пазарните очаквания бяха по-скромни – за ръст от 13,5 на сто. Така септември е единадесетият пореден месец на растеж на вноса.

Износът, който се е увеличил с 8,1% в сравнение със септември предходната година, също се развива по-силно. През предходния месец нарастването на износа бе само от 5,5% – най-бавното повишение от февруари. Пазарите обаче очакваха увеличение с 8,8% за септември.

Търговският излишък на Китай е спаднал рязко до 28,47 млрд. долара през септември от 2017 г. от 40,94 млрд. щатски долара през същия месец на предходната година и под пазарния консенсус от 39,50 млрд. щатски долара. Това е най-малкият търговски излишък от март насам, тъй като износът е по-малък от вноса.

Данните за ръстта на вноса са изключително важни, тъй като Китай представлява важен потребителски пазар за глобалните производители.

Банкерите от Европейската централна банка (ЕЦБ) обмислят да намалят програмата за месечното изкупуване на облигации с най-малко половината обем от началото на януари 2018 г. и да запазят своята програма активна най-малко в продължение на девет месеца.

Намаляването на обема на количествени облекчения до 30 млрд. евро  на месец от настоящите 60 милиарда евро е осъществимо решение.

„Трябва да комуникираме повече портфейла за реинвестиране и вероятно ще го направим в близко бъдеще“, обяви в същото време и главният икономист на институцията Петер Прат по време на конференция в Ню Йорк.

„Всички на пазара се опитват да отгатнат колко, така че по някое време трябва да представим поне цифрите. Напълно подкрепям това“, каза той, без да уточни повече подробности.

Потребителските цени в САЩ през септември са се повишили с 0,5 на сто – най-голямото покачване от осем месеца.На годишна основа през септември цените на потребителските стоки са нараснали с 2,2 на сто след 1,9 на сто през август.

Американското министерство на труда съобщи днес, че седмичните заявления са намалели с 15 000 до 243 000 с отчитане на сезоните фактори.

Ръста на пазарите отвъд океана се диктува и от добрия сезон на отчетите. Това, с комбинация со очакванията за данъчна реформа и повишение на лихвите предвещава добър завършек на годината за фондовите пазари.

В България Съветът на директорите на Монбат АД е приел изготвения проспект за първично публично предлагане на конвертируеми корпоративни облигации. От дружеството съобщиха, че той е представен пред Комисията за финансов надзор (КФН) и вече чака одобрение от регулатора.

Става дума за издаване на конвертируеми облигации с размер до 30 млн. евро. Съветът на директорите на производителя на оловно-кисели акумулаторни батерии бе овластен да вземе това решение на последното общо събрание на акционерите
Срокът на конверитуремите облигации е определен на 7 години, лихвата EURIBOR + 3%, но не по-малко от 3%. Главницата ще се погасява частично на 5-тата година (20%), 6-тата година (30%) и седмата (50%).

За съжаление през изминалата седмица БФБ продължи колебливото си представяне, като Софикс спадна под 670 пункта при нисък оборот.

Вижте повече на: