Анализ на седмичните пазарни тенденции в САЩ, Европа и България

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 1.3.18, TV+ и TV1

 

Инвеститорите започват да се опасяват, че инфлацията може да изненада неприятно пазарите, което ще накара Фед да увеличи лихвите повече от три пъти тази година и евентуално да окаже влияние на политиките на останалите централни банки. Пазарите свикнаха да функционират в условията на „евтини пари“ и на пазарните участници им е трудно да се адаптират при евентуално бързо променящите се условия. Това се изразява във високата волатилност, която със сигурност няма да изчезне през настоящата година.

Вниманието на всички бе насочено към стенограмата от последната среща на централната банка на САЩ.

Федералният резерв на САЩ запази основните си лихвени проценти без промяна в сряда, но заяви, че очаква инфлацията да се ускори тази година – сигнал, че централната банка все още планира да повиши разходите за заеми отново през март под управлението на новия гуверньор Джером Пауъл.

Изявлението не включва в себе си коментар за вероятното влияние на данъчната реформа на администрацията на Тръмп върху икономическия растеж.

Няколко централни банкери наскоро заявиха, че очакват промените, включително оценяваните на 1,5 трлн. долара понижения на корпоративните и физически данъци, да подкрепят икономиката, увеличавайки разходите на бизнеса и домакинствата.

Икономиката на САЩ се разрасна с 2,3% през 2017 г.

Вижте повече на:

 


 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter