Размисли и страсти в Давос

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 26.1.18, TV+ и TV1

Доста бяха спекулациите относно провеждането на тазгодишния икономически форум във Давос. Имаше очаквания за мощен отпор от страна на политическия елит на останалия свят срещу президента на САЩ относно плановете му за протекционизъм и климатичните промени. Всичко това някак си остана в страни, като темата на деня беше данъчната реформа в САЩ. Поради тази причина визитата на Доналд Тръмп напомняше на такава на рок звезда.

Основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб действително похвали в приветствието си данъчната реформа на Тръмп, като подчерта, че тя давала тласък и на световната икономика. И други икономисти похвалиха данъчната реформа на Тръмп. Сред тях беше и шефът на Siemens Джо Кезер.

След 15-минутната му реч вече беше ясно, че Тръмп си остава Тръмп: той възхвали своята политика, благодарение на която американската икономика бележела бум и създавала работни места. Тръмп подчерта, че за него интересите на страната му, съвсем естествено, имат приоритет, и че всеки друг държавен ръководител би трябвало да разсъждава по същия начин. Той увери, че без честни споразумения не може да има свободна търговия.

Вижте повече на: