Годишните резултати на IT сектора в САЩ, монетарната политика на ФЕД и българските борсови резултати

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 1.2.18, TV+ и TV1

Федералният резерв на САЩ запази основните си лихвени проценти без промяна в сряда, но заяви, че очаква инфлацията да се ускори тази година – сигнал, че централната банка все още планира да повиши разходите за заеми отново през март под управлението на новия гуверньор Джером Пауъл.

Позовавайки се на стабилните ръстове в заетостта, разходите на домакинствата и капиталовите инвестиции, Фед заяви, че очаква икономиката да се разшири с умерен темп, а пазарът на труда да остане силен през 2018 г.

Фед добави още, че Федералната комисия за отворените пазари единодушно е одобрила Пауъл за наследник на Йелън, който ще заеме длъжността от 3 февруари. Пауъл, който е част от Фед и работи заедно с Йелън от няколко години, бе номиниран от президента Доналд Тръмп и бе утвърден от американския Сенат.

Силни корпоративни отчети представиха компаниите за четвъртото тримесечие от двете страни на океана. Освен IT сектора, добре се представиха енергийните компании в следствие на ръста на цената на петрола, а така също и компаниите от оръжейния бизнес поради  увеличения бюджет на Пентагона и глобалните конфликти през годината.

През четвъртото тримесечие нетната печалба на Facebook е нараснала до 4,27 млрд. долара, или 1,44 долара на акция, от 3,56 млрд. долара, или 1,21 долара на акция, година по-рано. Общите приходи  нарастват с 47% до 12,97 млрд. долара и надминават прогнозата за 12,55 млрд. долара, дадена от анализатори.

Facebook допълни, че в края на миналата година времето, прекарано от потребителите в нейната платформа, е спаднало до около 50 млн. часа на ден – тоест, членовете на социалната мрежа са прекарвали с 5% по-малко време в нея. В резултат от новината цената на акциите на компанията се понижи с над 4 на сто по време на следборсовата търговия. Но малко след това акциите се възстановиха и дори поскъпнаха с 1,3 на сто.

Главният оперативен директор Шерил Сандбърг каза на анализаторите, че скорошните промени ще намалят дезинформирането във Facebook и могат да доведат до „повече възможности за монетизиране“.

Акциите на Boeing поскъпнаха с над 5% в борсовата сесия на Wall Street в сряда, след като компанията отчете резултатите си за четвъртото тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторитe. За четвъртото тримесечие, приключващо на 31 декември, печалбата от основна дейност на Boeing се удвоява до 4,80 долара на акция при 2,47 долара година по-рано. Резултатите на компанията са подкрепени както от нарасналото производство на самолетите, така и от новия данъчен закон в САЩ.

Microsoft надмина прогнозата на Wall Street за печалбата си, подпомогната от растежа на своя бизнес с изчислителни облаци, но се сблъска с плащането на еднократната сума от 13,8 млрд. долара във връзка с данъчните промени в САЩ.

Това беше десетото поредно тримесечие с над 90% ръст на приходите от главната облачна услуга Azure, която директно се конкурира с Amazon Web Services на Amazon.com.

Вижте повече на: