Катастрофата на руските финансови пазари е неизбежна

Миналата седмица се случи немислимото – военно нападение на държава в Европа. Предвид военната мощ на Русия, аналогията с Давид и Голиат е съвсем уместна.

Няколко дни по-късно руската страна се натъква на силна съпротива и не е превзела и нито един голям град, а загубите ѝ в жива сила и техника надминават общия брой от всички конфликти, водени досега в съседни на Русия държави като Чечня, Грузия и т.н. Другата изненада е бързата реакция на Западния свят и ескалацията на ответни мерки, като стигнахме до немислимото, а именно изваждането на част или целия руски банков сектор от SWIFT и запориране на активи на нейната централна банка. Засега официалните данни са за няколко руски банки, но наблюдавайки бързата градация на мерките, очевидно е,  че инвеститорите ще трябва да се подготвят за изваждането на Русия от глобалната финансова система.

По-голямата част от международната междубанкова комуникация използва мрежата на SWIFT. Тежестта на SWIFT се корени в неговите защитни функции и мащаба на неговото използване. Системата позволява на банките да изпращат трилиони долари в целия свят ежедневно.

В Руската национална SWIFT асоциация членуват около 300 водещи банки и финансови организации – с други думи повече от половината от руските кредитни организации са представени в системата. Русия е на второ място по брой потребители на платформата, след Съединени щати, по данни на асоциацията….

Прочети още на:

https://www.manager.bg/finansi/katastrofata-na-ruskite-finansovi-pazari-e-neizbezhna?fbclid=IwAR0ydykrAYQ97HBxt4jqHHyZ330wsjJSHTZ-faayqAm-Hsw-pZ4DbtTf-lc