Павел Бандилов: Фондовият пазар се държи така, сякаш отказва да приеме реалността

Павел Бандилов, изп. директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ, в „Светът е бизнес“, 05.08.2022

На този етап фондовият пазар се държи така, сякаш отказва да види и приеме реалността. Оптимизмът в момента е непремерен или най-малкото не на място. Повечето пазарни участници мислят, че най-лошото е зад гърба ни. Това каза Павел Бандилов, изп. директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. “Най-вероятно мечият пазар ще се върне, съдейки по данните от икономиката”. 

Освен нивото на инфлация и борбата на централните банкери с нея, в икономическата ситуация днес е важно да се обърне внимание на материалните запаси в САЩ, при които има увеличение, каза Бандилов. “Това може би се дължи на презапасяване, но може и да е знак за приглушено, притиснато търсене. Това ще се отрази в по-късен етап на икономиката. Имам предвид това, което всички очакваме и за което всички говорим – рецесията, за която трябва да сме готови”. 

“Други данни, които идват от пазара, са свързани с безработица в най-голямата икономика – САЩ. Нивото започва да се повишава. На този етап мениджърите казват, че изпитват трудности по наемане, което говори за някакъв вид търсене, но виждаме един лек тренд, че пазарът не се представя толкова добре като преди – той отслабва по отношение на разкриване на нови работни места”. 

На трето място виждаме една доста противоречива картина в отчетите, добави гостът. “Това, което прави впечатление, е сравнително лошият отчет на банковия сектор. Тук влияние има свиването на сделките по придобивания и сливания, които са на изключително ниско ниво. Това е показателно за скоростта, с която се движи глобалната икономика. Липсва апетит към сливания и придобивания”. 

Не на последно място, по думите на събеседника, трябва да се обърне внимание на резултатите, които отчитат големите технологични компании, които са под тези, с които сме свикнали, но “още по-неприятно е, че очаквания и прогнозите им не са много добри”. 

“Това не е първата криза, нито ще е последната и диверсификацията е това, което може да преведе всеки инвеститор максимално безболезнено през нея и да му даде шанс и възможност да запази ресурсите, за да се позиционира при следващия цикъл”. 

Относно пазара на недвижимите имоти Павел Бандилов заяви, че “условията, които движат този пазар ще се влошават и няма да стават по-добри”. 

“Насрещният вятър ще духа и там и няма да има остров на стабилност, но много голямо значение има и за какви недвижими имоти говорим. Защото това, което прави впечатление, е, че например индустриалните площи, складови площи и логистика, както и по време на Covid, се държат много по-добре отколкото жилищата и офисите. Диверсификацията е много важна. Често, когато един актив пада, друг се вдига и това е начина да се мине през една такава ситуация”.

Ще бъдат ли използвани и чиповете, както енергоизточниците, като арсенал за геополитическо влияние? Каква е целта на вербалните интервенции на Русия и влияе ли се успешно на пазара на горива?

Вижте целия коментар във видеото:

https://www.bloombergtv.bg/a/19-svetat-e-biznes/109291-pavel-bandilov-fondoviyat-pazar-se-darzhi-taka-syakash-otkazva-da-prieme-realnostta

 Follow me on Twitter by clicking here.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван

Sign in with Twitter

*