Какви са изводите от сезона на отчетите?

Павел Бандилов, финансов анализатор, Клуб Investor, 11.08.2018

По-голямата част от американските компаниите вече обявиха своите финансови резултати за второто тримесечие на 2018 г. Те се оказаха по-добри с 24% като цяло, сравнени с резултатите им за първите три месеца на годината. Това каза Павел Бандилов, финансов анализатор, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Бандилов коментира желанието на главния изпълнителен директор на Tesla да отпише компанията от борсата и да я направи частна. Той посочи, че притесненията на инвеститорите са оправдани, а натискът от тяхна страна е оказал своето влияние и на Мъск.

“Имайки предвид останалите автомобилни производители и наличието на толкова много големи и вече утвърдени марки с възможности, то Мъск се опитва да се бори на един наистина конкурентен пазар. До голяма степен компанията разчита именно на неговата харизма”.

Според Бандилов един от най-интересните резултати в сезона на отчетите е този на Facebook, след който компанията изтри наведнъж над 100 млрд. долара от пазарната си стойност. Анализаторът отчете това като резултат от прекалено високите очаквания към нея в следствие на дългия ѝ период на добри финансови показатели.

“Всякакви резки движения при компании, които генерират добри приходи, се дължат на големи очаквания”.

Гостът посочи, че добрите резултати на технологичния гигант Apple, който стана първата компания в САЩ с пазарна капитализация от 1 трлн. долара, очевидно все пак са следствие на високия брой продажби на устройствата на компанията, въпреки голямата конкуренция, с която се сблъсква.

Бандилов каза още,че Alphabet, компанията майка на Google, има добри темпове при развитието на всичките си дивизии.

Вижте целия разговор във видеото:

https://www.bloombergtv.bg/klub-investor/2018-08-11/kakvi-sa-izvodite-ot-sezona-na-otchetite