Търговските войни в развитие, а на западния фронт Фед не поднесе нищо ново

Павел Бандилов в „ДЕНЯТ с В.Дремджиев“, 23.3.18, TV+ и TV1

Седмичен финансово-икономически анализ

Президента Тръмп наложи мита над Китай, но ги отложи за ЕС. Американският президент Доналд Тръмп подписа меморандум, налагащ наказателни мита за китайски внос, които могат да достигнат 60 млрд. долара. Причината е нарушаване на правата върху американска интелектуална собственост и технологии. Същевременно Белият дом обяви, че временно ще прекрати американските вносни мита върху стоманата и алуминия за ЕС, както и за Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея. Тарифите са преустановени до 1 май, а дискусиите продължават.

Естествено Китай сигнализира, че не се опасява от търговска война със САЩ и обяви планове за ответни мита за внос от САЩ на стойност $3 млрд. като първи отговор на указа на Тръмп за мита върху китайската стомана и алуминий. Пекин отвръща с мита в области, за които е малко вероятно да имат инфлационни последици в азиатската страна. На този етап Китай дава сигнал, че е готов за преговори и че не иска да се стига до търговска война със САЩ. Освен че разчита на диалог, Поднебесната империя ще се опита да отведе мерките до СТО. Една от последните и много крайни ходове биха били евентуално отказ от покупка на американски ДЦК и намаление на силата на юана.

Има ли печеливши от търговските войни?!

Очевидно най-големия губещ ще е Клиента,  на който ще му се наложи да плаща повече за стоките и услугите си и най-вероятно и за сметка на качеството. Ако има по-малко губещи или такива страни, които да могат са си позволят последствията от протекционизмът са тези, чийто пазар е най-атрактивен и желан. Интересното е, че точно такива държави са се изправили един срещу друг.

Заплахата от глобална търговска война, която сериозно привлече вниманието на инвеститорите, носи тревоги и за Федералния резерв.

На първата си пресконференция като председател на централната банка на САЩ Джером Пауъл заяви, че битката около митата не е повлияла върху прогнозите на централните банкери за икономическите перспективи пред САЩ, но бъдещите очаквания ще зависят от това как ще се развие ситуацията.

Вижте повече на: