Страх и радост на Пазарите

Прекалено много облаци се струпаха над главите на инвеститорите, но дали отчетите на компаниите, Фед и новооткритите работни места могат да им вдъхнат увереност

„Не можеш нито да спечелиш, нито да загубиш, ако не участваш в състезанието“.

Не го е казал известен учен, атлет или инвеститор. Просто Дейвид Бауи! Музикант, който има смелостта да твори така както иска, без да се интересува от очакванията на публиката. И то във времена, когато наистина се правеше музика.

Сега времената са други!

Очакват се рецесии, търговски войни, избори…оценките на акциите притесняват всички, но тези притеснения бледнеят пред неразбирането на поведението на централните банки.

Независимо от всички тези опасения, инвеститорите не печелят, ако не участват на пазара. Просто обяснение, още Дейвид Бауи го е казал!

Основните индекси на американските фондови борси се повишиха с около 1% в края на изминалата седмица преди очакваното заседание на Фед. Сред отличниците бяха представителите на енергийния сектор, докато сред изоставащите беше сектора на недвижимите имоти.

Множеството положителни отчети бяха основния катализатор за този ръст. Intel (INTC) увеличи стойността си с 8% само за една борсова сесия, след като надвиши очакванията на анализаторите, докато Twitter (TWTR) загуби 20% след своя разочароващ тримесечен резултат.

От 199 компании в S&P 500, които са отчели печалба до момента, 78% са надхвърлили очакванията. В исторически план средното представяне е било 65%, но това не трябва да успокоява инвеститорите, защото това е третото тримесечие през които печалбите на компаниите намаляват.

Докато темпът на представяне на отчетите на компаниите ще се ускори през следващата седмица, то вниманието на пазара ще се насочи към срещата на Фед и данните от икономиката в края на тази.

 В четвъртък председателят Поулсън трябва да обяви решението относно лихвената политика. Очакванията са за 94% вероятност за понижаване на ставката в сравнение с едва 49% месец по-рано.

 Прогнозата на стратезите от „Морган Стенли“ е да видим намаление в диапазона 1.5 – 1.75% и обичайните уверения, че решението им ще бъде взето с цел да поддържа разширяването на икономиката.

 Но няма да има глътка въздух за инвеститорите. След очакваното заседание на централната банка в петък, те ще трябва да се подготвят за отчета относно разкритите работни места през изминалия месец. Прогнозирани са 80 000 работни места и 3,6% безработица.

 Независимо от сравнително ниските очаквания, едно разочарование от данните от пазара на труда може да силно да охлади борсовия оптимизъм в следствие на намаление на лихвения процент.

 Да знае какво и кога да купи е предизвикателство за всеки инвеститор. Винаги има добри възможности за инвестиции, дори и когато всички говорят за рецесия. И отчетите на компаниите ще ни дадат отговора.

„Каквото и да измислиш, винаги има някой, който го е направил вместо теб. Така че най-важното е да го направиш по-добре.“

Може би към това трябва да стремим, ако искаме да сме успешни на капиталовите пазари, а за да се случи това трябва да се осланяме повече на разума, а не на емоциите. А цитатът е на емоционалния италианец Адриано Челентано.

Павел Бандилов

 Follow me on Twitter by clicking here.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван

Sign in with Twitter

*