Последно повикване за Криптото

Основните фактори, които движат Криптоиндустрията

Някога чували ли сте за Маршъл Брус Матърс III?! Забравете за въпроса, но малцина знаят, че това е името на известният рап изпълнител Еминем. Под този артистичен псевдоним той постига огромен успех още през 1999 г., когато излиза дебютният му албум “The Slim Shady”, откъдето идва и вторият му псевдоним. Изпълнителя поставя рекорд, печелейки три последователни Грами за най-добър рап албум, като досега в кариерата си е печелил известната награда 13 пъти.В конкретния случай искам да ви обърна внимание върху един от неговите най-големи хитове, който в продължение на 12 седмици оглавява класациите в САЩ в края на 2002 г- и в началото на 2003 г., именно парчето „Lose Yourself”.Текстът на тази песен, особено припевът, който включва репликата „You only get one shot, do not miss your chance to blow,“ описва със щипка хумор  най-добре високорисковия, но високодоходен характер на пазара на криптовалути. Те са известни със своята голяма волатилност на цените и инвеститорите често се чувстват така, сякаш са се качили на бързо влакче в лунапарк, където върховете и дъната се редуват с голям интензитет и скорост. Разбира се, това е просто една закачлива интерпретация.

Интересът към криптоиндустрията  нарасна значително през годините, воден от различни фактори, като тук бих се опитал да изброя основните от тях:

1. Децентрализация: Криптовалутите функционират върху децентрализирана блокчейн технология, което означава, че не се контролират от централен орган като правителство или банка. Това се харесва на онези, които ценят финансовата автономност и искат да намалят зависимостта си от традиционните финансови институции и правителства.

2. Потенциал за висока възвръщаемост: Криптовалутите претърпяха значителна волатилност на цените. Много от ранните инвеститори са видели значителна възвръщаемост на своите инвестиции. Към 2023 г. в света има 32,583 крипто милионери. Тази оценка е изведена от броя на адресите на портфейли, притежаващи BTC на стойност над $1 милион (24,233) и Eтериум (8350) по текущи цени. Въпреки това тази цифра не отчита притежателите на други криптовалути, като например стабилни монети и алткойни, които биха могли да увеличат общия им брой.

3. Сигурност и прозрачност: Технологията Blockchain предлага високо ниво на сигурност и прозрачност. Всички транзакциите остават запис в мрежата, който не може да бъде променян, манипулиран и това намалява риска от измами и корупция.

4. Достъп до финансови услуги: Криптовалутите могат да осигурят финансови услуги на хора, които нямат възможност да използват банки поради липсата им или трудният им достъп, особено в слаборазвитите региони по света. Това може да помогне за повишаване стандарта на живот, както и за насърчаване на финансовата култура на населението.

5. Пазар без граници: Криптовалутите могат да се изпращат и получават през границите без нужда от посредници, което прави трансграничните транзакции по-бързи и разбира се по-евтини.

6. Иновации и технологичен потенциал: Основната блокчейн технология има потенциала да революционизира различни индустрии извън финансите, като управление на веригата за доставки, инфраструктура, активи, здравеопазване и дори начина ни за гласуване и изразяване на свободната ни воля. Всичко това привлича интерес както от страна на бизнеса, така и от правителствата и централните банки. 

7. Диверсификация: Криптовалутите предлагат нов клас активи за диверсификация на инвестиционни портфейли. Някои инвеститори ги разглеждат като защита срещу традиционните финансови пазари или инфлацията. 

8. Поверителност: Някои от тях  предлагат подобрени функции за поверителност, позволяващи на потребителите да поддържат по-висока степен на анонимност в своите финансови транзакции. 

9. Икономическа и политическа несигурност: В региони, изпитващи икономическа нестабилност или хиперинфлация, те могат да служат като средство за запазване на стойност и защита на благосъстоянието ни. 

10. FOMO (Страх от пропускане): Медийното отразяване и шумът в социалните медии подхранват интереса към криптоиндустрията, което доведе до страх от пропускане на потенциални възможности от страна на инвеститорската общност. 

11. Спекулации и търговия: Токените се търгуват активно на различни борси, привличайки инвеститори и спекуланти, които искат да спечелят от колебанията в цените. 

12. Първоначални предложения за монети (ICO) и токенизация: ICO и токенизацията позволиха на компаниите да набират финансови средства чрез издаване на свои собствени токени. Това доведе до вълна от иновации и инвестиции, базирани на блокчейн проекти. Освен това възможността да се търгуват фрагменти от токени, направи пазара им достъпен за участниците с по-слаби финансови възможности. 

13. Регулаторна среда: Правителствените разпоредби и политики, свързани с криптовалутите, могат значително да повлияят на тяхното приемане и използване. Продължаващите разпоредби в тази област привличат вниманието както на ентусиастите, така и на скептиците. 

Важно е да отбележим, че блокчейн технологията ще улесни изключително много начина ни на живот и принципите, по-които правим бизнес, потребяваме, използваме обществени или частни услуги. Внедряването му със всеки изминал ден ще увеличава тази полезност и това се случва по един все по-безрисков начин.

Но търговията на криптовалути не е безрисково занимание. Свързано е с регулаторна несигурност или нека да си го кажем липсата на такава, възможности за пробиви в сигурността, както и високата волатилност на цените на криптовалутите. Поемането на риск винаги е било самотно занимание, защото ако той се материализира, последиците са за наша лична сметка, а около загубилите рядко има тълпа от приятели. Поради тази причина започнах статията с Еминем и “Lose yourself”, защото в крайна сметка всичко опира до следното – „You only get one shot, do not miss your chance to blow,“!