“Should I Stay or Should I Go“

Инвеститорите не обичат несигурността, а сега им се налага да харесват сигурните отрицателни лихви, Брекзит и търговските войни. Дали отчетите ще имат силата да ни променят статуквото

The Clash and the market!

Ако през последните месеци наблюдавате капиталовите пазари, то сигурно се чудите дали има по-странно място от това на света. Място, където мечтите и надеждите се сблъскват със страха и депресията, икъдето всеки път, когато един човек купува, друг продава, и двамата си мислят, че са били проницателни.

В моменти като този в главата ми зазвучава хита на The Clash. Ако трябва да я перифразираме за капиталовия пазар, тази песен ще се казва“ да купя или да продам“, интересното е че се римува и с „не знам“, но това в рамките на шегата.

Американските акции се търгуваха на по-ниски нива в последния работен ден, но въпреки всичко индексите приключиха седмицата с положителен ръст. Компаниите от секторите на здравеопазването и недвижимите имоти бяха сред отличниците, като най-зле се представи  енергийния сектор.

Но най-важното събитие на пазара всъщност стартира, а именно сезона на отчетите.

В последните няколко месеца като че ли липсваха добри новини за инвеститорите. Те имаха усещането че са станали заложници на търговски кризи, преговори, мита и акцизи, фокусите на централните банкери или просто егото на поредните властимащи, тръгнали да оправят света.

Наблюдаваме спад на индексите, които измерват настроенията в производствения сектор или този на услугите, все по-мрачни прогнози за развитие и спад на БВП на водещите икономики.

В същото време активността на централните банкери и техните „базуки“ се засили.

За мечи настроените инвеститори индексите не падаха със очаквания мащаб,  а биковете се опасяваха че партито е към своя край и ръстовете приключват.

Първите обвиняват за съдбата си неразумната политика на ЦБ, а вторите неразумната политика на управляващите. Всичко се дължеше на грешни действия, в това сме  обединени. Това, което ни разделя е виждането ни за това кой е виновен – банкера или политика!

Посоката на пазара се определя от раздвоените инвеститори, който не знаят дали да рискуват заради мерките за количествено улеснения или да се страхуват заради търговските войни. А очевидно нито един от доводите не може да вземе превес и да даде посока на капиталовите пазари, затова всички погледи са насочени към сезона на отчетите и представянето на компаниите.  Ако отчетния сезон демонстрира ръст на приходите и на печалбите, това ще успокои инвеститорите, които се притесняват за трудовия пазар и потреблението, както и за бизнес инвестициите.

So far, so good!

Над 70 компании от индекса S&P 500 обявиха тази седмица резултатите си за третото тримесечие. От тях 81 на сто надминаха очакванията на анализаторите, сочат данни на FactSet.

Сред компаниите, които обявиха по-добри от очакванията резултати тази седмица, бяха Bank of America, Netflix, J.P. Morgan Chase и Morgan Stanley. Coca-Cola продължи тенденцията в петък с ръст от над 2%.

Оптимизмът около Brexit подкрепи пазарите тази седмица. Великобритания и Европейският съюз постигнаха дългоочакваната сделка след няколко поредни дни на среднощни преговори и близо тригодишни напрегнати обсъждания.

Сега британският премиер Борис Джонсън ще трябва да убеди британските депутати да подкрепят споразумението му преди гласуването му в събота.

През тази  седмица очакваме отчетите на Amazon.com (AMZN), Boeing (BA), Intel (INTC), McDonald’s (MCD), Microsoft (MSFT) и Procter & Gamble (PG).

Предстоящата седмица ще бъде тиха на икономическия фронт, но все пак инвеститорите да трябва да държат под око Фед. Вероятността от намаляване на лихвата от FOMC на заседанието му на 30 октомври е 91%, спрямо 67% преди седмица.

Данните от пазара на труда в САЩ от последните месеци демонстрират намаление на свободните работни места, като въпреки всичко безработицата продължава да намалява и да е на рекордни за последните 50 години нива. Годишният ръст на заплащането не е очакваният, но въпреки всичко e положителен.

При сравнително добър пазар на труда и потребителски разходи, отчетите на компаниите ще наклонят везните в една или друга посока.

А дотогава нека слушаме незабравимия хит на The Clash и не забравяме какво се пее в него:

Should I stay or should I go now?

Should I stay or should I go now?

If I go, there will be trouble

And if I stay it will be double