А сега накъде

Заплахите от рецесия в навечерието на 11-та година на бичия цикъл притеснява инвеститорите.  Дали отчетите на дружествата и данните от световната икономика могат да повишат индексите в момент, когато оценките на компаниите притесняват пазарните участници?!

Старите хора казват, че много на хубаво, не е на хубаво. Може би така се чувства всеки участник на пазара след десетилетие ръст на активите. Не стига, че цената на борсово търгуемите компании му се вижда висока, а ще трябва да калкулира и политическия риск свързан с търговските войни и неразумната политика на централните банкери.

В първият ден на месеца капиталовите пазари в Щатите направиха ръст от над един процент, като най-добре се представиха индустриалните и енергийни компании, за сметка на представителите от сектора на недвижимите имоти и комуналните услуги.

Инвеститорите бяха окуражени от силния доклад за заетостта през октомври, който надхвърли очакванията, като данните за август и септември бяха ревизирани в посока нагоре.

През октомври щатската икономика е добавила 128 000 нови работни места в неселскостопанския сектор, което превиши средните очаквания за 85 000 нови работни места.

В същото време нивото на безработица се повишава леко от 50-годишния си минимум – до 3.6%, спрямо 3.5% месец по-рано. Резултатът обаче отговори на средните очаквания на анализаторите.

Средното почасово възнаграждение се повиши с 0.2%, спрямо очакванията за ръст от 0.3%. На годишна база повишението е от 3%, колкото се и очакваше.

През изминалата седмица освен състоянието на пазара на труда на вниманието на инвеститорите бяха и първоначалните данни за ръста на БВП за третото тримесечие.

Министерството на търговията оцени в сряда, че брутният вътрешен продукт – широка мярка за всички стоки и услуги, произведени в дадена държава, се е повишил с 1.9% от юли до септември. Икономистите очакваха ръст от 1.6%. През предходното тримесечие БВП достигна повишение от 2%.

Потребителските разходи бяха яркото място на доклада, увеличавайки се с 2.9%, което победи прогнозите за нарастване с 2.6%.

Не трябва да забравяме и факта, че Фед намали лихвения процент за третия път тази година до между 1.5% и 1.75%, но централната банка също сигнализира, че ще направи пауза за оценка на икономиката, преди да действа отново.

А сега накъде?!

 В исторически план, последните три месеца на годината са най-добрите за пазарите, но тяхното добро представяне зависи от няколко фактора, които продължават да носят риск за инвеститорите, като и тяхното разрешаване продължава да е под въпрос. Последствията от търговските войни ще продължават да оказват влияние върху тренда и очакванията за бърза развръзка отдавна избледняха. Освен това, едно такова политическо решение прави прогнозирането му изключително трудно, така че апетита за риск няма да се появи скоро на Пазара.

 В краткосрочен план отчетите и данните от икономиката ще са двигателната сила, която повиши или понижи световните индекси.

 През изминалата седмица Apple (AAPL) и General Electric (GE) бяха големите печеливши компании, след като резултатите им се харесаха на инвеститорите

 От друга страна, компании Etsy (ETSY), Grubhub (GRUB), Pinterest (PINS) и Wayfair (W), разочароваха пазарите с техните перспективи за печалба.

 От 356 компании в  S&P 500, които са представили резултатите си досега, 76% са надхвърлили очакванията за печалби. Това е много над историческата средна стойност, въпреки че съвкупната им печалба продължава да намалява през третото тримесечие.

 През седмицата ще бъдат публикувани редица икономически доклади, най-важният от които ще бъде на ISM за сектора на услугите, както и публикуването на финансовите резултати на около 80 компании от индекса S&P 500, включително на медийните гиганти Disney и News Corp. и производителя на чипове Qualcomm.

Оценката на компаниите и времетраенето на бичия цикъл са функция на действията на централните банкери.

Основния въпрос остава и той е дали политиката на ЦБ може да повиши още цената им, както и самият възходящ тренд?!

„Ние се уповаваме на Бога“ – това пише на доларовата банкнота. Ако трябва да перифразираме, имайки предвид днешните реалности то би трябвало да заявим че се уповаваме на управителите на ЦБ.  И явно го правим много силно, след като приемаме че лихвата може да придобие формата на данък или глоба. 

 Човек попада най-лесно в капана на илюзията, когато тя отговаря на желанията му. Това е и отговора ни на поредните „количествени улеснения“. А заради нашето доверие се намираме на тази година от цикъла с тези оценки на компаниите.

 Няма благородна лъжа, но за сметка на това имаме политики представени по благороден начин. Доверието на невинните е изключително силно, а дали има невинни ще разберем при следващия цикъл на пазарите.

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter