Проблемът на Европа е липсата на достатъчно тех компании, привличащи инвеститори

Павел Бандилов, изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ, „Светът е бизнес“, 23.01.2024 г.

Китайската икономика наистина изпитва затруднения през последните години. За това говори и ръстът на БВП, който в края на миналата година едва мина 5%, което за стандартите на Китай е изключително ниско. По-решаващият показател обаче, са чуждестранните инвестиции, които в момента са на тригодишно дъно. Това заяви Павел Бандилов, изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Американският фондов пазар има 30-40 млрд. долара по-голяма капитализация от целия китайски фондов пазар, което само по себе си говори за спада в китайската икономика. Оценката на чуждестранните инвеститори е многозначна. Пряко отражение върху икономиката имат и проблемите в недвижимия сектор, които стартираха още с „Евъргранд“ и продължават да се задълбочават. Независимо от опитите на китайското правителство да минимизират ефектите, на този етап няма резултат, смята Бандилов.

„Китайските акции се продават с премия сравнение със свои аналози на други пазари. Евентуално потенциалът за ръст или за възвръщане на старите им върхове е изключително голям особено когато има и държавна намеса.“

Последните години китайската икономика се опитва да се пренастрои – моделът, на който тя разчиташе на износ и евтина работна ръка да мине към икономика, която потребява. Тези планове обаче, бяха осуетени именно с бума при недвижимите имоти, допълни Бандилов.

По отношение на американския пазар Бандилов отбеляза, че индексът на потребителските нагласи в САЩ на Института в Мичиган показва, че американските потребители гледат много по-оптимистично на ситуацията и се отчитат позитивни настроения – нещо, което в Европа все още не се забелязва.

Според Бандилов по-голямата картина е навлизането на изкуствения интелект на пазара, което започва да дава отражение върху различни компании в бизнеса, който оперират. Навлизането на изкуствения интелект ще стимулира блокчейн технологията по начин, по който ще видим и обратната посока – двата актива ще се задвижват един друг от революцията, която предизвикват.

„Последната година, а най-вероятно и тази, отново ще видим доминация на големите техкомпании, които единствени имат ресурса да инвестират в технологичните иновации.“

Инвестицията във „Великолепната седморка“ спокойно може да бъде ядро на всеки портфейл. Очевидно е, че по-големите ръстове най-вероятно по-трудно ще дойдат от компания с толкова голяма капитализация. По-вероятно е големите ръстове да дойдат от компаниите, които през последната година паднаха повече от „Великолепната седморка“ и съответно имат потенциала да възвърнат повече позиции, коментира Бандилов.

Вижте повече на:

https://www.bloombergtv.bg/a/19-svetat-e-biznes/126117-problemat-na-evropa-e-lipsata-na-dostatachno-teh-kompanii-privlichashti-investitori