Първи стъпки на октопода Паул на родната борса

След изчезването на родните портфолио мениджъри, октопода Паул остана единственото спасение за нашите инвеститори. Той беше спешно трансфериран на БФБ, като генерален управител на останалите ни ПФ. Все още няма новина за изчезналите, като МВР и лично министър Цветанов не отрича тезата отвличане. Не са “Наглите”. Екип на министерството на културата мисли име на новата групировка, която се занимавала с отвличане основно на финансови гурута, а жълтата преса коментира, че на нашата борса имало само такива. Имената гравитират от “Мързеливите”, “Алчните”, та до “Чиновниците” На немското мекотело е назначена охрана от НСИ, а инвестиционната общност гледа с надежда на него. Според мекотелото с характер има няколко условия, които уленяват неговата работа.

  1. БФБ получава публичен статут, държавата придобива мажоритарен дял и се подготвя за приватизация. Продажба на ЕРП-та чрез борсата.

Един от проблемите, с които БФБ трябваше да се бори през последните две години беше информационното затъмняване, в което тя беше изпаднала. Ние изпаднахме от картата, на всеки потенциален инвеститор, поради факта че не се чуваше или случваше нищо в държавата ни. Правителството на тройната коалиция не беше припознато по света, като накрая унищожи и последната капка доверие в последният си партньор ЕС. Тук не става въпрос само за спрените пари по европейски програми. Редица анализатори, бяха определили държавата като “руски троянски кон”, а всяко сравнение с Русия е способно да разубеди и най-оптимистично настроеният за бизнес чужденец, особено когато не разполагаш с полезни изкопаеми. Страната ни поради малкият си мащаб и население беше разглеждана в пакет с почти всички балтийски държави, а след като при тях рисковата фаза премина, ние бяхме трансферирани в групата на Гърция и Румъния. В тези анализи правеше впечатление, че слабостта на една от членките на тези групи, се разхвърляше автоматично и на останалите. Не се гледаха специфичните условия във всяка държвата, които могат да и бъдат както недостатък, така и предимство.  На базата на тези анализи, правени с недостатъчна информация или на базата на такава, чиито източник са представители на българска опозиция се взимаха за оправна точка за бъдещи инвестиционни намерение. Излишно е да споменавам, че тези силно отрицателни анализи не се сбъднаха. Те бяха последвани от такива, които ни казват, че ни “разрешават” да растем J, но ръста ще бъде слаб и непостоянен. Времето ще покаже кой е прав….Истината е, че България има определени предимства, които съм разгледал в постинга си “Страх и омраза на БФБ”, и ние трябва да ги рекламираме като държава. Мисля че, крачката която БФБ предприема, е в тази насока. Един от начините да стъпим на международната инвестиционна карта е свързана с производството на положителни новини, както в случая е придобиването на публичност и бъдеща приватизация. Към нашият оператор и имало винаги интерес от регионалните си събратя, а даже и от водещите европейски борси.  Включването ни в по-голямо борсово обединение, ще повиши ликвидността ни и цените на акциите ще придобият реално измерение, за добро или лошо J.

  1. Промяна на идекса, която отразява реалните условия към момента и намаляване на броя свързани компании в индекса

Индекса ни в този вид, отдавна не отразява реалността на БФБ. Аз например не знам за световен борсов индекс, които да съдържа в себе си АДСИЦ. Това ми звучи, като забраната за инвестиране на Сребърният фонд в български ценни книжа (казуса „Сребърен фонд“ съм разгледал в постинга си „Приказка за бедната държава, сребърният фонд и тъжната борса „). Типичен български случай.  От друга страна не приемам и вида му, в който част от даден холдинг, а и самият холдинг са в него. Очевидно е, че има дружества, които не отговарят при сегашните условия на изискванията за ликвидност. Всичко това налагаше тези промени, като за някои от тях е все още интересно, как изобщо сме допуснали да се случат.

  1. Избор на КФН, като първият поет ангажимент е осветяването на собствениците на застрахователните, пенсионниет, здравните и инвестиционни фондове.

По отношение на избора на КФН, според мен през изминалите години не видяхме това, което трябваше да свърши тази комисия, а определено видяхме събития, които изискваше някакви решения. Като се започне от сагата с КИ, през рънърството и приватизационните фондове и стигнем до множество абсурдни ситуации. Най-фрапантният случай за мен беше IPO-то на “Тодоров” АД,  при който през първият ден акциите бяха заредени в брокерските терминали, а се появиха в Кобоски разчет на следващият ден, като обезсмисля напълно идеята за равноправно участие на каквато и да е борса.  Немощта на КФН се прояви напълно при IPO-то на “Трейс груп”, като започна да разглежда поръчките на клиентите, подали заявка за пълният размер на емисията, като същото беше не беше забранено от конспекта на дружеството. Тотално тишина, относно действия на мажоритари. Затова с голяма надежда приемам новото изискване, относно истинските собственици на институционалните инвеститори. Добре ще  е, ако КФН разсее слуховете на пазара за фиктивни сделки с облигации, както и купуване на съмнителни емисии от същият инструмент и демонстриране на искренна изненада при изпадане на неплатежеспособност. Идва и естественият въпрос към тези професионалисти : г-да Финансови гурута, след като имате проблем с българските акции и искате да инвестирате в чужбина, защо нямате проблеми с българските облигации, и докога ще влизате в медиите със скандали, относно облигационна емисия, която е гръмнала или с скандали свързани с акционерни събрания!? Определено КФН ще има много работа, ако иска да работи, разбира се…Това, което ме прави оптимист е че за първи път, ще имаме комисия, която е поела конкретен ангажимент да реши един наболял въпрос. В обществото върви подобен скандал, относно собствеността на медиите, като въпроса има голяма морална тежест..А нима няма подобно мерило относно въпроса за нашите пенсии, застраховки и спестявания…Подбна съдба има и въпроса отсносто свързаността (легитимна и нелигитмна) на публичните дружества и участниците на пазара..По това направление има работа, колкото за целият китайски народ. Да не говорим за категоризация на дружества, оценки и подвеждаща информация, появяваще се по блогове, форуми и т.н. Надявам се, че това са проблеми, които в новите мандат на комисията ще бъдат решени.

  1. Изоставане на индекса, на фона на най-силните покачвание демонстрирани за последната година.

По последната, но не и по важност точка, ще цитирам мнението на г-н Иво Толев дадено пред в-к Дневник, управляващ партньор в Ултима капитал мениджмънт, според който ръст в близките месеци на БФБ е очакван. ”От няколко месеца основният индекс Софикс отчита непрекъснат спад, докато американските и европейски борси направиха най-силните си покачвания да последната година. Дори и силният спад, който направиха щатските пазари в петък, не е толкова показателен за тренда у нас, тъй като и с него българският пазар силно изостава както от САЩ и Западна Европа, така и от борсите на Балканите. Разбира се тази статистика не е основателна причина да очакваме рязко поскъпване, но дава нагласа за наваксане на нашата изостанала борса. А при липса на продавачи, това няма да е особено трудно”.  В постингите си досега съм изказвал личните си виждания, които не се различават от тези на г-н Толев.

Страна Седмична промяна За годината
България -2.42% -15.34%
Хърватия 1.70% -7.43%
Македония -0.18% -14.51%
Черна Гора 1.36% -10.64%
Румъния 1.17% 4.27%
Русия 0.26% -3.10%
Сърбия 1.29% -4.84%
Турция 1.01% 9.28%
Украйна -0.48% 37.90%
MSCI EE -0.41% 2.35%

Данни: ИП Карол

Разгледах основни макроикономически, както и политически предимства на страната ни. Получих забележки, че сме скъпи, и че дружествата ни имат аналог със подобни цени. Това е поредното клише, дами и господа, с което се крият родните ни ПФ-та, другото е корелация с международни пазари, която при родната ни ликвидност е най-малкото е невъзможна, регионални кризи, нестабилност, “наглите”….В опитите си за извинение на собствената си липса, те проявяват безгранично въображение, на което би завидял и български политик от новата ни история. Дружествата не се оценяват само по отношение на индекси, а по много, и най-различни признаци, които много хора пропускат. Малцина са тези анализатори, които освен компанията оценяват и пазара, на които функционира дадено дружество, както и самата му среда. Нека един път завинаги всеки, които говори за подобни цени на компании, спре да дава примери от бивша Югославия, Беларус или Украйна. Приемем ли подобно сравнение, зачеркваме плюсовете на това да сме страна членка на ЕС с достъп до над 500 млн. пазар.

Отностно технически анализ на БФБ, които показва ужасни неща, няма смисъл да коментираме..Тук всеки уважаващ се технически анализатор ще се съгласи с мен, най-малкото заради липсата на маржин сделки, както и поръчки на късо. Без тези две условия, първото касаещо ликвидността, и второто основополагащо за равнопоставеността на купувачи и продавачи, подобен анализ няма аналог по безполезността си за БФБ. Разбирам го като оправдаване на заплати, и заставам зад хората, които го извършват, най-малкото заради любовта и щастието с което го правят.

НЕ приемам и изказвания от рода на: “това нашето борса ли е!?”  Защо не го казахте по време на IPO-то на Трейс, когато се подадоха заявки за акции, колкото няколко пъти БВП на България!? Или когато на 19 дек. 2007 голям пенсионен фонд изтегли почти 50 млн. от пазара по време на една сесия!?

Ситуцията изглежда ненормална, сякаш лудите са се събрали на БФБ и не могат да се налудуват..Доста икономисти разглеждат, следкризистното сътояние на мениджмънта, както и на участниците на пазара. Подобен постравматичен стрес е повече от нормален, затова и мнозинството е обзето от него..по абсолютно същият начин, по които се подсмихваха ехидно и купуваха в навечерието на кризата. Насим Талеб, говори за това състояние като го илюстрира със следният пример. Представете си, че управлявате своят автомобил, в които освен вас са вашата жена и вашите деца. Наближавате катастрофа, като пътните полицай ви дават знак да намалите..вие минавате с бавна скорост, като подчинени на човешкото любопиство, вие бавно оглеждате щетите. Продължавате своето пътуване, но подсъзнателно доста време след видяното вие придвижвате на бавна скорост..Просто нашето съзнание не е способно да се настрои на друг режим на работа, без нужният му период на адаптация. Стиглиц пише за друг психологически момент, наречен “затвърждаване на на решимостта”. След като един човек е взел решение, се чуства длъжен да го защитава. Историята показва обратната перспектива: било каквото било. Оставете миналото. Човек трябва да гледа напред, да преценява дали предишното му решение е било сполучливо или не, и дали обстоятелствата около него не са се променили. В рамките на шегата може да се каже да се слушат историците, а не икономистите…просто на едните емоциите им идват в малко повече..За наша радост мекотелото Паул е професионалист без чуства и емоции и смело навлиза в дълбоките води на БФБ. Очакванията са големи, но нима октопода, който е виновен  за успеха на толкова хора и едно световно първенство, ще бъде спрян от една борса, било то и българска!?