Октопода Паул – новият портфолио мениджър на БФБ

В бр. На 24 часа от петък, 16 Юли 2010 г.

Димитър Манолов вицепрезидент на КТ Подкрепа:

“ За първи път Втора пенсия, ще бъде платена на 1 януари 2020г. и в момента купонът е “отлагай и живей”. Драмата ще започне след 10 г., когато се разбере, че всъщност пари за пенсии няма. Както се оказа, че няма пари за професионалните пенсии и тихомълком въпроса се върна към НОИ. Само че те засягат малко хора, докато втората пенсия е масова. Скоро видях портфейла на един универсален фонд – 70% от инвестициите бяха в банкови депозити, 20-30% – в колективни схеми, от които печелят само акционерите, съвсем малко в ДЦК и останалото в имоти – техните собствени офиси и т.н. Фондовете играят за себе си и се възползват от уникалната възможност за лесен и успешен бизнес. В кризата, когато всеки мисли откъде да изкара 2 лв., на тях всеки месец им се снасят паричките, които задължително се събират от хората. Ако тези пари се управляваха от НОИ, управлението им щеше да бъде от много по-малко хора и парите за пенсии щяха да бъдат сигурни. 2020г. ще има вой до небесата, но виновните тогава няма да бъдат на една ръка разстояние, за да го отнесат.”

Според “Дневник” дружеството свързано с “Химимпорт”,  “ЦКБ риъл истейт фонд” АДСИЦ ще продаде на ПФ-ве на компания “Съгласие” дял от имот в София за 9 млн.лв. (впоследствие се разбра че сделката е за 13 млн.), като собственик на на 49.43% от пенсионната компания е отново “Химимпорт”. Тъй като холдинга не контролира над половината капитал според Кодекса за социално осигуряване двете не са пряко свързани лица. Според оценители цената е доста висока за този район, сделките се сключвали на цена 100 евро на кв.м.

Изпълнителният директо на ПОК “Съгласие” Милен Марков, коментира пред “Дневник”, че целта на покупката е печалба от следваща разпродажба. На въпрос за свързаността на двете компании, Марков заявява: “При положение, че правим сделка, би трябвало да не сме свързани, иначе нарушаваме закона”. Това е  първата сделка на “Съгласие”  с “ЦКБ риъл истеит фонд”, като ще бъде най-скъпият имот в портфейлите на фондовете.

Тези два примера, продължават да щрихират казаното от мен в предишните постинги..Обвиненията в липса на професионализъм, според някой са доста меки. Затова предлагам да съберем инвестиционната общност пари и да откупим октопода Паул, който да назначим за генерален портфолио мениджър на всички институционални инвеститори в България. Убеден съм, че качественото му управление ще бъде усетено веднага в бизнес климата в страната, като дори и нищо да не прави, ще го прави с доста по-голям стил и лекота в сравнение с досегашните. Паул вече обяви, че няма да купува странни облигационни емисии, независимо колко пари ще му бъдат предложени от страна на нуждаещите се, закъсали строителни или просто съмнителни фирми. Егото си на звезда ще е водещо при него и той не иска да разруши зведният си имидж, с евтини трикове, словоблудство и нищоправене. На въпрос относно стайлинга му, той обеща да носи скъпи костюми и да говори непрекъснато по смартфона си, като освен това е научил няколко реплики от “Уолстрийт” и ще вкарва често борсови чуждици..Мисля че трябва да покрепим Паул, най-малкото защото има смелост да вземе инвестиционно решение (досега безгрешни), а ако не прави нищо, то поне няма да измени на досегашната традиция, и аудиторията няма да стане по-недоволна..Ура за новият портфолио мениджър, ура за Паул..може да е мекотело, но е мекотело с характер, който очевидно може да взима решения..засега правилни!