Биковете хванаха коронавирус

Дали „метадоновата“ програма на централните банкери ще им помогне да се излекуват

Английската фраза „to catch a cold“, означава да си се заразил с вирус, да караш грип или просто да си настинал. Тя има и друго значение, което е станало популярно покрай филмите на един от любимите ми режисьори – Гай Ричи. След „Две димящи дула” от 1998 г., „Гепи” от 2000 г., англичанина създава „Рокендрола“, Лондонският криминален ъндърграунд забелязва сенчеста сделка с недвижими имоти на руските гангстери, което е възможност за заграбване на милиони долари. Джерард Бътлър играе One Two, интелигентен уличен гангстер с нюх към играта от двете страни на барикадата, а Том Уилкинсън е в ролята на Lenny Cole – шеф на гангстерите от по-старата гвардия, губеща позиции пред новопоявилите се по-богати чужденци. Танди Нютън е любовният интерес на One Two – Стела, счетоводителка с връзки с подземния свят, а Идрис Елба играе Mumbles, партньор One Two. Крис Бриджис е в ролята на Roman, американец искащ да стъпи на музикалната сцена в Лондон.

Една от сцените на филма, показва как Том Уилкинсън става информатор на полицията, което освен, че му осигурява защита от закона, му дава възможността да издава свои конкуренти, които да бъдат арестувани в последствие. Един от детективите описва ползите от подобна колаборация, като демонстрира и проблемите, които могат да настъпят ако гангстера откаже съдействие. В такъв случай, Том може „да хване настинка“ или да се сблъска с големи проблеми.  Това е и сленг значението на фразата.

Интересното е, че и капиталовите пазари в последните дни настинаха.  Те в буквален и преносен смисъл „catch a cold“. Независимо, че изминалата търговска седмица беше кратка заради национални празници в САЩ, то коронавируса започна да броди като призрак из света. Е, не е като призрака на комунизма по Енгелс, за нещастие на Европа той се задържа по-дълго от очакваното, подозирам че китайския вирус ще бъде по-кратък от предвижданията на апокалиптиците.

Вече имаме случай на зараза в САЩ, а от вчера и в Европа, така че каква по-добра причина от корекция. Мисълта за потенциална настинка очевидно разболя биковете.

И то по време на сезона на отчетите и заседанията на централните банкери. Промяна в тяхната политика не се очаква, така че дори и финансовите резултати не отказаха чифтокопитните от боледуване и индексите съответно се оцветиха в червено.

От 85 компании от S&P 500, които са представили резултати досега през това тримесечие, 68% са надхвърлили прогнозите за печалба. Това е над средното ниво от 65%, но се очаква за четвъртото тримесечие тя да бъде с 0,5% по-ниска спрямо предходната година.

През тази седмица, Apple (AAPL), eBay (EBAY), Pfizer (PFE) и Starbucks (SBUX) трябва да обявят тримесечни резултати във вторник.

Facebook (FB) ще публикува в сряда, следван от Amazon (AMZN) и Coca-Cola (KO) в четвъртък. Exxon Mobil (XOM) закръгля календара на отчетите в петък.

 Фед има заседание, на което трябва да се вземе решение за лихвените проценти зад океана и съответно никои не очаква изненади. До изборите в Щатите има още една година, а това е достатъчно време президента Тръмп да окаже натиск за тяхното намаление в следствие на „неправилна“ посока на индексите. Ситуацията ми напомня за дискусията дали яйцето или кокошката са се появили първи. Дали лихвите оказват посоката на пазарите или пазарите намаляват или увеличават лихвите?! Какво се казваше във филма „ 13-та годеница на принца“  – „Казва ли ти някой… Пък и смее ли човек да пита“.

 В четвъртък ще получим и първоначалните данни за ръста на БВП в САЩ през четвъртото тримесечие. Икономистите прогнозират 1,9%, което е спад от нивото на БВП от 2,1%, измерено през третото тримесечие.

За да се излекуват биковете от коронавируса, първо трябва да ги третираме с „евтини“ пари, т.е. централните банкери да продължават с щедрата си и опасна политика. На този етап всички признаци сочат, че те няма да спрат да бъдат толкова глупави.

Второто условие е да има тишина на търговския фронт и най-вече този с Китай. Не считам че подобен конфликт с Европа може да окаже влияние на пазарите в САЩ, така както би се отразил на същите в Стария континент.

Третото условие са добри отчети. Все пак трябва да има и реален фундамент, на които инвеститорите да стъпят. Не всичко е евтини пари и послания от политици!

Смятам, че първата точка ни е в кърпа вързана. След като политиката започна да определя посоката на икономиката, някак си не мога дори да си представя нормална положителна лихва при която внасяш пари в депозита си и получаваш парично възнаграждение, което не съдържа знака минус пред себе си. Екзотика! Едни минали скучни времена, в които да спестяваш означава точно това.

 Считам че предвид предизборната година в САЩ, няма да бъдем свидетели на загуби на търговския фронт, а само на „победи“. Резултата няма значение,  а само това как ще бъде представено пред широката публика. Един от икономическите постулати казва, че при такъв конфликт в който се замерваме с акцизи и мита, няма победители. Новата политическа реалност е друга, ще бъдем свидетели на това как няма загубили.

Предстои да видим сезона на отчетите и да преценим каква да бъде позицията ни на пазарите в следващите месеци.

И тъй като сме на филмова вълна, ще завърша с реплика на Георги Парцалев отново от българския филм „13та годеница на принца“:

„- Аз съм само един прост магьосник. И то много прост!“

Очевидно централните банкери се възприемат като прости магьосници. Те са искрени, това не може да им се отрече. Дано поне са и прави!

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter