Видьов ден или боговете сигурно са полудели

Измина седмица изпълнена с политически катаклизми в Арабският свят, заглъхващи дългови проблеми в Европа  и силен ръст на БФБ.  Интересното е, че това повишение не е обвързано с подобни такива на големите чужди борси. Не можем обаче, да не отбележим силата и ентусиазма обхванал борсовият ни оператор. Това е нещо ново, и нека си признаем скоростта на растеж е учудваща.

Основният извод от изминалата седмица е, че почти никой на пазара не притежава акции. Само така бихме могли да си обясним, тоталното надмощие на купувачите. В един момент сякаш всички разбраха, че най-лошото вече отминава, че всички библейски злини са калкулирани в цената на акциите на дружествата, и че цикличността е нещо характерно за всички пазара, па било то и български. А все още ПФ не са се включили…Купуването на пакети от тях, означава че има Взаимни фондове и  ИП-та , които са на доизживяване и се разделят с активите си. „Пенсиите” ще се ангажират с пазара, когато като всички нас  започнат да купуват от пода. На този етап означава, че освен че се възползват от неизгодната ситуация, в която са изпаднали част от УД-та и посредници, те също така се застраховат от падане по техните позиции, и се ангажират с поддържане на цената.

Забелязваме, че все още има малка част от борсовите ни експерти, които продължават да бъдат неадекватни. Те смятат, че борсата вече ни е надценена и те сякаш изпитват лично неудовлетворение от това. Прокламирайки дадена теза на борсата и защитавайки я, единственото което правят е да се опитват да убедят пазара че не е прав. Това е едно от най-наивните неща, които можеш да направиш. Предварително загубена кауза.  С други думи, вместо да се опитат да уловят пулса и настроенията, и да намерят причинно-следствена връзка, те се опитват да убедят аудиторията в своята правота и обвързват едва ли не със личното си съществуване с вижданията си. Основната причина, която те изтъкват в защита на тезата си, е че текущото състояние според тях, не отговаря на цените. Два  въпроса:

  1. Кога то е отговаряше  на тези нива…Преди 4-5 години, в последните две, или!?…
  2. Кога и защо да инвестираме? На базата на прогнозиране на бъдещо финансово състояние и съответно на евентуални бъдещи цени, и не е ли това есенцията на борсовата търговия – проследяване на финансовото представяна, тренд, отношение към акционерите !? Как преди няколко месеца, когато според тях текущото състояние на компаниите не отговаряше на цените нямаше проблем, а сега е равнозначно на катастрофа!?

В противен случаи, няма да има движение ако не се купуват акции на базата на очаквания. Тогава ще търгуваме на някаква идеална борса, чиито графика е като на пулс на мъртвец. И естествено няма да има никакъв интерес…Няма печалби, няма комисионни, само заплати. Идеалното място за всеки уважаваш себе си чиновник…

Според мен, по-голямата част от професионално ангажираните с оператора, нямат акции, и това обяснява странните непазарни изсипвания, сделките с една акция, наличието на Cobos-и на майки, приятелки и т.н.

И поради всичко това прогнозите за ръст са изключително трудни, защото пазара има ниска ликвидност и голямото търсене е равнозначно на голямо покачване, все още има огромно количество парични средства в банковата система, а така също и по сметките на ПФ, наличието на чуждестранен интерес. Това също налага интересна аналогия – докато институционалните ни инвеститори рекламираха наляво и надясно инвестиционни схеми на чужди пазари, чужденците се интересуват от нашият пазар, и май не са чели родните анализатори, които ни убеждават че сме подценени. Кой е прав!?

 Follow me on Twitter by clicking here.

Вашият коментар

Sign in with Twitter