В очакване на Годо

След две години яростно противопоставяне на пазара на алчност, страх, его, надежда и още цяла палитра от чувства, вълнуващи човешкия род, емоциите взеха да отстъпват на фундамента по пазарите по света.

Някъде този процес започна по-рано, другаде по-късно. След като редувахме дъна след дъна, наблюдавахме безуспешно увеличения на капитала, бяхме свидетели на нови продукти и фондове, като пазара се луташе в опити да намери посока и да отговори на очакванията, тази година започна със силен положителен импулс, който напомпа индексите на родната ни борса.

Какво се промени в последните два месеца, та сме на път да променим изцяло емоцията, която владееше БФБ през изминалата година? Фундаментът ли измести страховете? И дали това наистина е така?

За да отговорим на подобен въпрос първо трябва да разберем кои са участниците в този растеж… Дали той е предизвикан от спекуланти или от институционални инвеститори?А може би и от двете групи?

Обемът на търговия на БФБ ни дава отговор на този въпрос. Към момента основните участници са индивидуалните трейдъри, като фондовете се ограничават до търговия с близки до тях дружества и обемите са минимални, с много малки изключения.

Пенсионните фондове са заели изчакваща позиция, опитвайки се да се уверят в силата на възходящото движение. Втренчени в пазарния си дял, който не зависи от представените резултати, а от предприемчивостта (меко казано) на собствените си агенти, те са доста по-бавни и и консервативни в действията си.

Имат нужда от множество сигнали и дълъг период от време да сменят стратегията си.

Взаимните фондове са обезкръвени от тегленията през изминалите две години и на този етап освен да продават от време на време, други ходове не предприемат. Проблемът е, че в балансираните и високодоходни схеми не са останали много акции от така наречените сини чипове, поради факта, че за да отговорят на нуждата си от парични средства в миналото, те продаваха именно тези акции, които въпреки всичко осигуряваха някаква ликвидност на неликвидната ни борса.

Останали със слабо търгувани акции, те гледат с надежда екзотичния си портфейл и приветстват ръстове от по няколко процента, на цената на една сделка с три акции например. Точно поради тази причина януарският ръст почти не дава отражение в цените на рисковите фондове, а консервативните продължават да са пазарен хит.

Инвестиционните посредници се активизираха в някаква степен. По определени позиции те са основни купувачи или продавачи, но все още са далеч от темповете на търговия, които бяха присъщи за тях. Те участват на борсата, но с малки обеми.

С две думи, така наречените институционални инвеститори все още подминават борсовия ни оператор. Проблемът е, че без тяхното участие към този момент не може да се направи сериозен анализ и опит за прогнозиране на пазара. На този етап  не може да се даде отговор дали  сме стъпили на фундамента или се лутаме между еуфорията и паниката.

И докато на Уолстрийт чакат завръщането на дребните инвеститори, при нас положението е обратно. Ние продължаваме да очакваме Годо, в лицето на пенсионните фондове, който да ни даде трендпотвърждаващи сигнали.

Тяхната роля в момента не е никак лесна. Инвестирайки на чужди пазари, залагащи на суровини и пренебрегвайки БФБ, те  в продължение на цяла година гледаха самодоволно свободното ни падане, което доказваше тяхната непогрешимост.

Сега, наблюдавайки недоверчиво ръстовете, те чакат отчетите на компаниите, прибирането на печалби, липсата или наличието на корелация с чуди борси, после отчетите за тримесечието,  и т.н. и т.н.

Всяко нещо с времето си, е казал народът. Но не преминаването на 400 пункта на Софикс или 450, или пробивът на който и да е индекс, ще разчисти пътя към нови върхове.

Активното включване на институционалните инвеститори е факторът, който ще повиши и оборота и ценовите нива на БФБ, но и ще даде по-добра основа за прогнозиране на пазара. А на нас ни остава да се облегнем на фундамента, и след като преядохме със страха, да прегърнем алчността и да чакаме Годо да се събуди…

 Follow me on Twitter by clicking here.

This Post Has One Comment

Вашият коментар

Sign in with Twitter

Close Menu

TweetBottom by iMod