„W“ криза или „We want more…“

След толкова много очаквания за силен за индексите август, очевидно е че това няма да се случи, а месеца ще се превърне в олицетворение на нашите напразни надежди. Но май няма да се разминем само с това. Периода се оказва златен за световната журналистика и черен за инвестиционна общност. Медиите увеличават тиражите благодарение на заглавията за нова катастрофа, черен петък или понеделник, а черните пророци излязоха от забвение и отново започват да предричат кризи, колапси, фалити, глад и дори войни.

Основният въпрос е, какво се промени в инвеститорските нагласи и дали има опасение за повторение на сценария W. Едно е сигурно, беше разклатено доверието в институциите, в кредитора от последна инстанция, и пазарите дават своята оценка. От тази гледна точка реакцията им не е лишена от логика. По-скоро трябва да се съсредоточим в това дали силата на отговора на пазара на последните събития е оправдана. Дали наистина нещата са толкова зле, че ще видим ново дъно на световните индекси!?

По-скоро не. Ако направим съпоставка на събитията от 2008, ще видим че ситуацията днес и тогава, е много различна. Тогава финансовата инфраструктура имаше проблеми, чиито мащаб бе неизвестен. Токсичните активи бяха навсякъде, под масата и над масата, кредитирането изчезна, като социалният удар при жилищният сектор надминаваше финансовия. Три години по-късно, вируса не е елиминиран, но е ясен мащаба му, и са предприети мерки за лечение. Основният проблем, е че както във всяка фаза на една криза идва момента, в които желанието ни за бързо възстановяване се сблъсква с товарният влак на реалността. Всички очаквания за бърз растеж и печалби като в доброто старо време, бяха пометени от страховете за натрупаните дългове на държавите и притеснението за техните размери и начин на връщане. Малко позакъснял страх, които трябваше да покаже своето лице още при първите вливания на ликвидност в системата от страна на тези кредитори от последна инстанция, но тогава бяхме заети да се страхуваме за други неща. След като дефицитите бяха на мода, като средство за спасяването на световната икономика, сега страховете за тях ще задвижат мерките за балансирането на бюджетите и ликвидирането на неефективните за правителствата разходи. Това не се харесва на пазарите. Проблема на пазара сега е, че точно вливането на тази ликвидност не е успяла да събуди икономиката достатъчно за да има вяра в бъдещето, и ръста и е анемичен. Този летен борсов крах ще докара до нова програма и очевидно инвестиционната общност иска това.

Според мен, този борсов крах е породен от нереалните очаквания на инвеститорите и постигнатите резултати, които са реални и скъпи на фона на платената цена. Само забравяме, че плащането и беше жизненонеобходимо за момента,  и че благодарение на тези капиталови мечти, световните индекси се търгуваха почти под върховете си отпреди кризата. Идва и логичният въпрос, дали и икономиката се бе възстановила до предкризистни нива!? Според експертите – не..

След, като всички анализатори са единодушни, че борсовите индекси са надминали като цена реалното положение в световното стопанство и че се очаква корекция, защо някак си всички са изненадани!?

Как това ще се отрази на БФБ!? В рамките на шегата, на самото дружество очевидно добре имайки предвид оборотите от последните дни..

Прогнозата за нашият пазар е трудна, защото поради нарушената ликвидност той в момента не е измерител на инвестиционни настроения. Освен това пазара е свръх продаден и търгуващите са или организации, които нямат избор, или за инвеститори, които са издържали на трусовете в последните години и определено са с дългосрочен хоризонт. Нека не забравяме, че ние се търгуваме по дъното и си пълзим по него. Според някои експерти, падането под 400 пункта ще отприщи вълна от продажби заради кръглото число, но пък от друга страна пробива му не докара до цунами от покупки.

Очевидно е, че ще има период с висока волатилност, и множество борсови крясъци, и така ще бъде докато пазара не получи това, което иска…а именно нова програма за вливане на ликвидност в системата.

Статията е отпечатана на страниците на Инвестор.Бг.

 Follow me on Twitter by clicking here.

1 Kоментар

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван

Sign in with Twitter

*